Pomyślałem że warto założyć wątek przeznaczony na dyskusję o mojej prezentacji “Pokonaj Rekrutera” zaprezentowanej wczoraj i przedwczoraj na WRUGu i KRUGu odpowiedno.
W trakcie prezentacji warszawskiej dosyć dużo dyskusji wywołała moja rada odnośnie stroju. Chciałbym wyklaryfikować moje stanowisko:
Ubierz się elegancko ale tak żeby to pasowało do profilu pracodawcy. Zamiast garnituru mozże być tzw. Business Casual - czyli Kolorowa koszula + spodnie w kancik i skórzane buty. Dla Pań oczywiście może być spódnica (midi lub maxi) zamiast spodni.
Są całkiem konkretne badania które przemawiają za tym że sposób ubierania ma znaczny wpływ na to jak się jest postrzeganym - warto przeczytać chociażby skrótowca na lifehackerze - http://lifehacker.com/5867952/dress-for-success-with-science
Zwrócono mi uwagę że prawo zabrania oceniać po stroju itd. Jest to oczywiście prawda, ale prawo zabrania też oceniać po kolorze skóry, płci, itd. itp. Prawda jest niestety taka że wiele osób oceni was po wyglądzie, czy tego chce czy nie. Raz wywartego złego wrażenia nie da się łatwo zatrzeć.
Co do rekruterów. Wartych polecenia / odradzenia.
Polecam:
Louis Goff-Beardsley - skype: louisgb1 - można się odezwać, powiedzieć że się szuka pracy i Marcin R was przysłał
W porządku:
Sii - Czasem ciężki kontakt.
Luxost - Czasami ciężki kontakt
Infolet - W porządku, z tym że zwykle dostawałem strasznie kiepskie oferty.
Odradzam:
Modis International - Odradzam bardzo stanowczo - Nie zbliżać się nawet z patykiem w ręku.
Explore Group - Spamują, mimo że wiedzą że jestem RoRowcem dostawałem do wypełnienia ankiety na PHP/Joomla devsów etc.
Na prezentacji poruszony został temat konta na Githubie - co w takim razie z posiadaniem odpowiedniego konta na StackOverflow? Czy ma to jakieś niezerowe znaczenie? A jeśli tak - jakie?
Jak najbardziej za. Jakbym dostał CV z 1000 repki na SO na pewno byłby to gigantyczny +.
Mówiłem o tym, wszelkie rzeczy jak TopCoder, SO, Github, i tego typu serwisy jak najbardziej idą do CV. Nie należy tylko przesadzać i ładować linków do absolutnie wszystkiego.