Witajcie.
Właśnie powracam do pisania po długiej przerwie pewnej aplikacji. W tym czasie sporo się nauczyłem,i po krótkim audycie kodu stwierdziłem, że lepiej pisać od nowa niż robić refaktoryzację starego kodu. Tu się pojawia pytanie, na czym oprzeć taką aplikację - rails 2.3, czy już rails 3?
Nie planuję ukończyć ją wcześniej niż pod koniec lipca/sierpnia, więc napewno produkcyjnie nie wejdzie jako rails3 beta. planuję ją później dalej rozwijać, więc prędzej czy później będę musiał ją przeportować na rails3. Planuję jednak wykorzystać dość sporo gemów do niej(tak bez zastanowienia, na pierwszy rzut idzie paperclip,rspec, settingslogic,haml,authlogic,acl9) - pytanie jak środowisko jest przygotowane na rails3? z tego co widzę, to haml działa ok, krótkie guglanie pokazało, że rspec ponoć również. Czy ktoś bawił się dłużej railsami 3? Instalował może dodatkowe pluginy? JAk tam z ich kompatybilnością? Jak z dojrzałością samych railsów? Są już bliżej wersji produkcynej, czy bliżej alfy? Co wybralibyście, gdybyście mieli teraz zaczynać pisać aplikację? (aha, piszę ją sam, więc narzut czasowy związany z grupowym rozkminianiem ewentualnych bolączek nowych railsów nie są specjalnym problemem. Tak samo jak niewielkie opóźnienia wdrożeniowe związane z w/w(piszę ją dla siebie )
W zasadzie to zadajesz pytanie które imho doprowadzi do rozmowy 2 ogrodników o wyższości sadzenia marchewki nad pomidorami Pozatym kilkanaście godzin temu Świstak założył podobny temat.
Żeby już nie być tak kompletnie bezczelnym dodam na koniec że chyba wszystkie odpowiedzi znajdziesz tutaj http://www.railsplugins.org/
a moim zdaniem pytanie jest dość konkretne: nie śledzę na codzień lighthousa railsów, więc nie wiem jak dużo (procentowo) zostało do zrobienia. Nie orientuję się też, czy ogół developerów za przystotowywanie pluginu do railsów 3 poczeka do wydania stabilnej wersji, czy już to zrobiło/robi - choć imo beta powinna mieć zamrożoną specyfikację, więc nie powinno być przeszkód i niespodzianek typu “na becie działa, a na stable nie”
Fakt, podobny, ale nie chciałem go zaśmiecać- pytanie dotyczy innego czasu wdrożenia, i pytałem raczej o ekosystem niż same railsy(choć wrażeń n/t jego stabilności również chętnie bym posłuchał) ale jeśli uważasz, że to niepotrzebny wątek, to scal z tamtym, albo usuń ten - nie obrażę się
A strona którą podałeś- super sprawa;)
a moim zdaniem pytanie jest dość konkretne: nie śledzę na codzień lighthousa railsów, więc nie wiem jak dużo (procentowo) zostało do zrobienia. Nie orientuję się też, czy ogół developerów za przystotowywanie pluginu do railsów 3 poczeka do wydania stabilnej wersji, czy już to zrobiło/robi - choć imo beta powinna mieć zamrożoną specyfikację, więc nie powinno być przeszkód i niespodzianek typu “na becie działa, a na stable nie”
Fakt, podobny, ale nie chciałem go zaśmiecać- pytanie dotyczy innego czasu wdrożenia, i pytałem raczej o ekosystem niż same railsy(choć wrażeń n/t jego stabilności również chętnie bym posłuchał) ale jeśli uważasz, że to niepotrzebny wątek, to scal z tamtym, albo usuń ten - nie obrażę się
A strona którą podałeś- super sprawa;)[/quote]
Zostawiam. Bywam hipersubiektywny więc może jednak sie mylę i ktoś coś ciekawego napisze.
Ja z kilkoma znajomymi aktualnie rozwijam aplikację na Rails3 i ruby 1.9
Używamy mongomappera (sforkowany pod rails3, używałem mojego forka, ale nie chciało mi się go update’ować z biegiem czasu, więc teraz jedziemy na innym ze zmianami do rails3), oauth, opensocial, gadgeteer (moje forki, zmian nie było dużo), haml, rspec, cucumber, capybara, factory_girl (też z mojego forka, ale nie wiem czy oficjalna wersja już nie działa z rails3), compass. Do autentykacji używamy devise, ale authlogic też już ponoć działa z railsami 3 (chociaż ja polecam devise, jest oparty na warden, czyli rack middleware).
Paperclipa jeszcze nie wrzucaliśmy, ale też już został update’owany do rails 3.
Najwięcej problemów było na początku z bundlerem - w pewnym momencie straciłem sporo czasu na próbach odpalenia, a okazało się, że to był błąd bundlera w obsłudze gemów z repozytoriów gita. Teraz bundler jest o kilka numerków starszy i problemów na razie nie widzę.
Przy okazji - część gemów wymaga instalacji gita, ale teraz to nie problem:
# Gemfile
gem "devise", :git => "git://github.com/plataformatec/devise.git"
Podsumowując. Wydaje mi się, że jeżeli masz trochę wiedzy dotyczącej rubiego/railsów, to nie ma co czekać. Jakieś problemy na pewno będziesz miał, ale naprawdę dużo railsowców już przechodzi rails 3, więc masz większą szansę, że ktoś Ci pomoże z ich rozwiązaniem.
no, i o takiego posta mi chodziło
W zasadzie potwierdziłeś moje przypuszczenia odnośnie pisania app na rails3
Zastanawia mnie tylko jedno: z tego co piszesz, to jednak sforkowałeś kilka pluginów, nie obawiasz się, że te rozwiązania mogą potem być niekompatybilne z kolejnymi, oficjalnymi wydaniami tych pluginów?
[quote=krzyzak]no, i o takiego posta mi chodziło
W zasadzie potwierdziłeś moje przypuszczenia odnośnie pisania app na rails3
Zastanawia mnie tylko jedno: z tego co piszesz, to jednak sforkowałeś kilka pluginów, nie obawiasz się, że te rozwiązania mogą potem być niekompatybilne z kolejnymi, oficjalnymi wydaniami tych pluginów?[/quote]
Przy dopasowywaniu pluginów/gemów zmienia się tylko implementację, samo API pozostaje bez zmian. Dlatego nie sądzę, żeby były jakieś problemy.
Tak przy okazji: nie wyobrażam sobie, żeby można było szybko przenieść tak dużą bibliotekę jak mongomapper z ActiveSupport 2.3 do 3.0 bez tak fajnego zestawu testów. Z testami zajęło mi to kilka godzin, bez testów pewnie byłoby kilkanaście + później poprawki bugów, których nie wyłapałem.
Ja myślę że Drogomir zadziała zgodnie z dobrymi praktykami ołpen sosu i puści maintainerom tych gemów pull requesta
Do niektórych. Te gemy do opensocial są wojną i nawet nie traciłem czasu, żeby zachować kompatybilność z railsami 2.3
Weź mnie pan nawet nie denerwuj, jasne że nie miałem na myśli tych abominacji.