Rails 3 + RSpec 2, problem z testami funkcjonalnymi

W kontrolerze utworzyłem testową akcję GET :index2, w aplikacji używam authologic i declarative_authorization.

[code=ruby]require ‘spec_helper’

describe MainsController do
render_views

describe “#index2” do
it “index2, HTTP 200” do
response.should be_success
end

it "index2, render" do
  response.should render_template("index2")
end

end
end[/code]
Po wywołaniu tych testów otrzymuje taki komunikat błędu

[code]Failures:

1. MainsController#index2 index2, render
    Failure/Error: response.should render_template(“index2”)
    expecting <“index2”> but rendering with <"">.
    Expected block to return true value.

(eval):2:in `assert_block’

./spec/controllers/mains_controller_spec.rb:12:in `block (3 levels) in <top (required)>’[/code]

Jestem kompletnie zielony w pisaniu testów a sposób ich pisania jest dużo gorzej opisany niż pisanie aplikacji w Railsach.

Musisz najpierw wywolac request np.

get :index2

Sam RSpec jest dobrze zdokumentowany cucumberami :wink: -> http://relishapp.com/rspec/rspec-rails/v/2-6/dir/controller-specs

A czytaleś?
http://guides.rubyonrails.org/testing.html#functional-tests-for-your-controllers

to są testy za pomocą mechanizmu Railsów, a ja pisałem o RSpec

Dlatego lepiej zacząć od TestUnit-a, który jest dobrze udokumentowany i dopiero później używać RSpec-a. Inna sprawa, że RSpec daje tylko ładniejszą? składnie, a zasada działania obu bibliotek jest identyczna.

TestUnit i RSpec opisany jest w ten sam beznadziejny sposób, więc jeśli RSpec ma lepszą składnię to zostanę przy RSpec

To kwestia gustu bardziej, bo niektórzy nie trawią składni Rspeca. Dlatego ciężko powiedzieć, że składnia jest lepsza czy gorsza. Jest inna. I ja bym raczej powiedział, że w przypadku railsów test unit jest opisany dużo lepiej (guides!), o ile nie masz książki o rspecu, w której jest wszystko fajnie zebrane.

Co do gustów, to tutaj masz stanowisko naszego forumowego konserwatysty jeżeli chodzi o zewnętrzne biblioteki: http://objectreload.com/articles/2010/09/thoughts-on-testing-part-1.html :wink:

Swoją drogą, fajnie jest znać obie biblioteki, obie mają swoje wady i zalety. Zgadzam się z argumentamiy Kuby z artykułu powyżej i lubię test unit z tych powodów, ale z kolei konteksty i custom matchers z rspeca też się czasami przydają (chociaż część osób powie, że nie powinno się kontekstów używać).

Przy okazji, spróbuj na przykład w rspecu napisać łatwo wyspecjalizowane klasy takie jak w railsach do testowania różnych elementów (np. ActionView::TestCase albo klasy do testowania generatorów czy coś w tym stylu) - w rspecu to jest jakoś magicznie pospinane, w test unit masz po prostu klasę z odpowiednimi metodami, po której możesz dziedziczyć i zrobić sobie prosto swoją wersję. Tak samo jak shared_examples_for. Używałem tego kilka razy, ale nigdy jeszcze nie użyłem bez zaglądania w dokumentację. W test unit tworzysz po prostu moduł z metodami testowymi i go includujesz w test case’ach.

To jak już odgrzewamy starego flejma, to odgrzejmy też stare kontrargumenty:

Nie rozumiem w jaki sposób wiąże się to z dyskusją o składni. Rozmowa dotyczy API, a nie tego w jakim runnerze to odpalisz. Widziałem tego gista i jak ktoś potrzebuje funkcji dostępnych w runnerze rspeca, to na pewno mu się przyda, ale tak czy siak kod będzie musiał pisać używając TestCase’ów albo describe’ów i contextów. Chyba, że ktoś chce to połączyć, ale wtedy współczuję :wink:

Zresztą jak to jest flejm, to znaczy, że flejmuję sam ze sobą, bo tak jak napisałem, uważam, że obie biblioteki są fajne i obie mają swoje wady i zalety.

EDIT:

I takie jeszcze kontrolne pytanie. Jak masz kod z użyciem swojego własnego TestCase’a, ale odpalasz go używając polecenia rspec, to piszesz w rspecu czy w test/unit? :wink: