Rails 3, Ubuntu i Windows

Sytuacja wygląda następująco:

Jets aplikacja w Rails 3, która ma być dostępna w firmowym LANie. Zrobiłem więc na jesnym kompie Ubuntu i odpaliłem aplikację.

Rails 3 + Webrick :slight_smile: bez apacha czy czegokolwiek podobnego i serve_static_assets ustawione na true.

Śmiga w 100% OK, ale tylko na localhost. Gdy próbóję się do niej dostać po sieci strony wczytują się koszmarnie wolno (powyżej 20 sekund, czasami nawet do 40 sekund).

Na początku myślałem, że powód do odpalenie tego w development mode. Jednak mimo odpalenia aplikacji na porcie 80 w production mode nic nie dało.

Pomyślałem, że wystarczy dać apacha, ustawić Vhosta i będzie ok, ale zanim to zrobiłem załączyłem to samo na Windows 7 w dokładnie takiej samej konfiguracji (czyli webrick na porcie 80 w production mode, również bez apacha) i śmiga super. Każda podstrona wczytuje się poniżej sekundy, zarówno na localhost jak i z dowolnego koputera w sieci.

Oczywiste jest zatem, że brak apacha nie ma tu znaczenia, ani też użyty serwer aplikacji.

Testowałem również na domowym WiFi i był ten sam problem, czyli uruchomiona na Ubuntu aplikacja działała szybko na localhost i koszmarnie wolno z innych kompów.

Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Czy w ubuntu jakieś ustawienia trzeba zmienić? Jakiś firewall ustawić albo coś? Jakby co, to od razu mówię, że ubuntu mam w standardowej konfiguracji, nic nie znieniałem w ustawieniach sieci, oprócz stałego IP na karcie sieciowej zamiast IP z DHCP.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

PS. Google nic mie na ten temat nie wynalazł… :frowning:

Co mówią logi? Co mówi firebug (zakładka sieć)? Sprawdź jaki jest odstęp czasowy pomiędzy wygenerowanie żądania, a jego przybyciem do Webricka.

[quote=krzyczak]Sytuacja wygląda następująco:

Rails 3 + Webrick :slight_smile: bez apacha czy czegokolwiek podobnego i serve_static_assets ustawione na true.

Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?[/quote]
Ja się spotkałem na Ubuntu i Rails 2. Problemem był Webrick - po zainstalowaniu thina (albo mongrela - nie pamiętam dokładnie) śmigało elegancko :slight_smile:

Zastąp Webricka Mongrelem i będzie dobrze. Serio – miałem kiedyś taki problem.

OK. Dzięki za odpowiedzi. Pobawię się tym w tym tygodniu i zobaczymy czy coś się uda polepszyć…

WOW. Na prawdę niezła rada to była. Co prawda mongrela nie udało mi się zainstalować, bo sypało jakimiś errorami (nawet mongrel --pre) ale thin rozwiązał problem. Śmiga teraz tak jak potrzeba. Każda strona w milisekundach się wczytuje :slight_smile:

Dzięki wielkie jeszcze raz!!! :slight_smile:

Spoko, cieszę się że komuś jeszcze ta wiedza przydała. Mieliśmy niezły ubaw w biurze jak się zorientowaliśmy że to wina Webricka a nie komórek przez które chcieliśmy przetestować aplikację w trybie development.

Teraz już wiesz dlaczego stawianie czegokolwiek na Webricku w produkcji jest mocno odradzane.