class Moja_tabela < ActiveRecord::Base
validates :numer, presence: { message: 'nie może być puste' }
.....
end
Formularz dodawania/edycji wygląda tak:
<%= simple_form_for(@moja_tabela) do |f| %>
**<%= f.error_notification %>**
<div class="form-inputs">
<div class="row">
<div class="small-4 left columns">
<%= f.input :numer,
label: "Numer:",
placeholder: 'podaj kolejny numer' %>
</div>
</div>
......
<div class="form-actions">
<%= f.submit 'Zapisz', class: "button small radius success" %>
</div>
<% end %>
Gdy nie podam numeru jest wyświetlany komunikat błędu, podświetlany na czerwono label “Numer:” i wyświetlane poniżej pola edycji, maluteńką czcionką “nie może być puste”.
Super, ale chciałbym, by ten komunikat był wyświetlany większą czcionką i nie potrafię poradzić sobie z tym.
Gorąco prośba zatem, powiedzcie, gdzie (“foundation_and_overrides.scss”?) i jak można zmienić domyślny rozmiar czcionki tego komunikatu?
Jeśli używasz gemu powinien on dodać Ci odpowiedni plik w assetach, innym sposobem jest nadpisanie tego we własnym pliku css na podstawie ścieżki którą możesz zobaczyć np przez Google Chrome Dev Tools.
ale o ile dobrze rozumiem, to używane są standardowo, gdy w pliku edycji danych mamy:
<%= form_for(@moja_tabela) do |f| %>
<% if @moja_tabela.errors.any? %>
<div id="error_explanation">
<%= pluralize(@moja_tabela.errors.count, "error") %>
Nie moge zapisac danych z powodu:
<ul>
<% @moja_tabela.errors.full_messages.each do |message| %>
<li><%= message %></li>
<% end %>
</ul>
</div>
<% end %>
a nie konstrukcji:
<%= form_for(@moja_tabela) do |f| %>
<%= f.error_notification %>
Czy możecie rozwiać tę moją wątpliwość?
Jest też plik: app/assets/stylesheets/foundation_and_overrides.scss
Czy w nim mam szukać elementów, które mogę zmienić? A jeżeli tak, to jakich wpisów mam w nim szukać?
Ponieważ jesteś początkujący to polskie nazwy zmiennych można wybaczyć, ale co do nazwy modelu to powinieneś stosować konstrukcję CamelCase a nie underline, tzn:
Moja_tabela - źle
MojaTabela - dobrze
A co do twojego pytania, to sprawdź w jakim tagu znajduje się ten komunikat błędu w wygenerowanym kodzie strony, bo taki komunikat zwykle jest zawarty wewnątrz diva z nazwą klasy, której teraz nie pamiętam. W pliku css musisz dla tej klasy ustawić odpowiednie font-size (w swoim pliku styli) i problem powinien zniknąć
@wafcio napisał Ci dokładnie co masz zrobić. Włącz chrome, odpal inspektora (widok > narzędzia > narzędzia dla progarmistów). W zakładce elements znajdź diva, w którym jest komunikat. Zapamiętaj nazwę klasy tego diva i np. w application.css stwórz odpowiedni styl.