Rails 4, turbolinks i dziwne zachowanie się stron

Cześć @all

mam dziwny problem na produkcji… rails 4, ruby 1.9.3, brak jakichkolwiek rozwiązań cache’owania, poza tym, co oferuje standardowo rails.

Przypuszczam, ze problem może leżeć po stronie turbolinków, ale nie musi, chodzi o to, że jak przechodzę miedzy stronami i wracam z powrotem na nie, to widze ich stare wersje, np. pojawia sie nowe zamowienie, wracam na strone z zamówieniami (klikam w linki a nie przez back w przeglądarce), i widzę stare dane, następnie odświeżam stronę i widzę już nowe zamówienie, albo np po zalogowaniu pojawia sie flash z komunikatem… ide na inna strone, chodzę po serwisie i dochodze do strony widocznej po zalogowaniu i widzę na stronie flasha z tym samym komunikatem.

Czy ktoś spotkał sie z czymś takim?

dzięki za jakiekolwiek wskazówki

pozdro #all

Jest to związane najprawdopodobniej z cashowaniem w przeglądarce. Miałem taki problem lata temu na stronie e-commerce, gdzie użytkownicy dodawali produkt do koszyka, klikali wstecz, ale strona się nie odświerzała więc nie było produktów w koszyku. Niestety z tego co pamiętam jedynym rozwiązaniem w tym wypadku było ustawienie Cache-Control na no-cache

możesz rozwinąć swoją myśl o cache-control gdzie to ustawić?

A moze to jest związane z serwerem (nginx/unicorn)?

a może w JS gdzieś ustawić aby ponownie parsował strone?

zbadałem szerzej problem i w sumie na innym kompie to nie występuje… a u siebie (ubuntu, firefox/chrome) mam jakieś dziwne ustawienia, że ciągle widzę stare strony. interesujące… nawet nie wiem co może być powodem takiego działania. W każdym bądź razie dzieki za pomoc.