i pojawił mi się pewien problem przy wywołaniu rails c
dostaje komunikat
/usr/local/lib/ruby/1.9.1/irb/completion.rb:9:in require': no such file to load -- readline (LoadError) from /usr/local/lib/ruby/1.9.1/irb/completion.rb:9:in<top (required)>’
from /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/railties-3.0.7/lib/rails/commands/console.rb:3:in require' from /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/railties-3.0.7/lib/rails/commands/console.rb:3:in<top (required)>’
from /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/railties-3.0.7/lib/rails/commands.rb:20:in require' from /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/railties-3.0.7/lib/rails/commands.rb:20:in<top (required)>’
from script/rails:6:in require' from script/rails:6:in’
Z brakiem readline dla irb’a walczyłem w zeszłym tygodniu. Niestety wszystkie próby reinstalowania wersji rubiego z opcją --with-readline-dir na nic się zdały. Ostatecznie wyrzuciłem i ponownie zainstalowałem rvm’a, a potem ruby 1.9.3 z --with-readline-dir.
Na osłodę reinstalacji można poczytać co rvm wypisuje podczas popełniania samobójstwa (rvm implode).
[quote=yupikayey]Z brakiem readline dla irb’a walczyłem w zeszłym tygodniu. Niestety wszystkie próby reinstalowania wersji rubiego z opcją --with-readline-dir na nic się zdały. Ostatecznie wyrzuciłem i ponownie zainstalowałem rvm’a, a potem ruby 1.9.3 z --with-readline-dir.
Na osłodę reinstalacji można poczytać co rvm wypisuje podczas popełniania samobójstwa (rvm implode).[/quote]
eee … w sensie że jak to zrobić …
Protip ogólny: lepiej trzymać się z daleka od dystrybucyjnych paczek z Ruby 1.9.x.
W najlepszym wypadku są “zaledwie” dramatycznie przeterminowane. W najlepszym.
Polecam: systemowy ruby 1.8.7 + RVM z całą resztą, kombinacja która Po Prostu Działa na każdej dystrybucji.
@Tomash gdzie byłeś, gdy traciłem kolejne wieczory na próbach usunięcia niezliczonych błędów przy instalacji reilsów po raz pierwszy po bożemu: na Linuxie + rvm? Gdybyś tylko zapostował to miesiąc temu ;]
@hubertlepicki rails tutorial proponuje 1.9.3 więc?..
Chyba, że piszesz o kombinacji Lin+rvm to w takim razie mnie nie zrozumiałeś. Lin+rvm to oczywista oczywistość, a tu komentowałem pomysł użycia 1.8.7 aby ustrzec się przed problemami, które trapią początkujących. Zapewne na tym etapie i tak nie poczuje się różnicy. Popraw mnie, jeśli błądzę.
[quote=halgrim]@hubertlepicki rails tutorial proponuje 1.9.3 więc?..
Chyba, że piszesz o kombinacji Lin+rvm to w takim razie mnie nie zrozumiałeś. Lin+rvm to oczywista oczywistość, a tu komentowałem pomysł użycia 1.8.7 aby ustrzec się przed problemami, które trapią początkujących. Zapewne na tym etapie i tak nie poczuje się różnicy. Popraw mnie, jeśli błądzę.[/quote]
Poczujesz różnicę, bo część bibliotek już zrzuca wsparcie dla 1.8.7 (np. railsy 4, które wychodzą całkiem niedługo). Dlatego tak jak Tomash napisał, 1.8.7 możesz sobie zostawić jako systemowego rubiego i na nim zainstaluj 1.9.3 i z tego korzystaj.