Rails i wiele zdjęć -jeszcze raz

Witam,
ponieważ ostatnim razem, gdy zabierałem się za stworzenie funkcjonalności wielu zdjęć, skończyło się to połowicznym sukcesem - tzn. po ręcznym dodaniu zdjęcia wyświetla się ono tam, gdzie trzeba (ręczne = wrzucenie zdjęcia do odpowiedniego folderu + dodanie wpisu o takim zdjęciu do bazy danych)- przyszedł czas, żeby się z tą funkcjonalnością rozprawić do końca.
Oto kod:

[code]#models/user.rb ma:
acts_as_polymorphic_paperclip
has_many :photos

#models/photo.rb ma:
class Photo < ActiveRecord::Base
belongs_to :user
has_attached_file :photo,
:styles => {
:small => “150x150>”,
:large => “500x500>” },
:url => “/photos/:user_id/:style/:basename.:extension”,
:path => “:rails_root/public/photos/:user_id/:style/:basename.:extension”
end[/code]
Jak chodzi o edycję, to edytowałem standardowy scaffold w taki sposób, żeby użytkownik nie musiał na jednej stronie edytować wszystkich danych, tylko jest to podzielone na sekcje- zatem wywołanie url’u /account/edit/photo otworzy widok z edycją zdjęć.
wygląda to mniej więcej tak:

<% form_for @user, :url => account_path, :html=> {:multipart => true} do |f| %> <%= formPhotos.file_field :photos %><%# formPhotos.text_field :desc %><br /> <%= formPhotos.file_field :photos %><br /> <%= formPhotos.file_field :photos %><br /> <%= formPhotos.file_field :photos %><br /> <%= formPhotos.file_field :photos %> <% end %>
formPhotos jest uruchamiane przez <%= render :partial %> który de facto tam jest. zakomentowany :desc odnosi się do pola desc w tabeli photos, gdy odkomentuję, to wylatuje mi noMethodError - nie wiem jak się odwołać do konkretnego pola- poza tym, chcę stworzyć tablicę ze zdjęciami, po której będę mógł przeiterować potem (sama iteracja to nie problem, potem jeszcze się urodzi pytanie, w jaki sposób zapisać konkretne zdjęcia do bazy, ale najpierw kwestia widoku by mnie interesowała:) )
podsumowując:
jak za pomocą erb’a stworzyć coś w stylu , i jak odwołać się do opisu konkretnego zdjęcia? Nad resztą potestuję, i gdy już nie będę miał pomysłu, będę pytał w tym wątku :wink: z góry dziękuję za wszelką pomoc :wink: