grzew
May 31, 2009, 12:59pm
1
Mona pamięć RAM na VPS’ie, to 384 MB
$ sudo gem install rails --no-ri --no-rdoc
Bulk updating Gem source index for: http://gems.rubyforge.org
/usr/lib/ruby/1.8/yaml.rb:133: [BUG] Segmentation fault
ruby 1.8.5 (2006-08-25) [i486-linux]
Przerwane
Jak wiadomo, kończy się pamięć ram przy instalacji. Podpowie ktoś jak inaczej mogę zainstalować rails’y przy możliwości wykorzystania ~360 MB ramu?
gotar
May 31, 2009, 1:35pm
3
jeśli masz swap to ram nie powinien byc problemem. ustaw sobie z 1 giga swapu, i instaluj wszystko z INIT 3 (bez X)
bedzie trwac dluzej i muslic moze niezle przy procesie instalacji ale pojsc powinno.
Segmentation fault pojawia sie czesciej jak ram jest uszkodzony. Odpal memtest na wszelki wypadek. jesli masz mozliwosc na tej maszynie.
Proces Ruby bardzo rzadko (serwer gigantycznej aplikacji railsowej) zużywa więcej niż 50-60MB ramu. Coś innego jest nie tak.
Możesz zacząć od aktualizacji Rubiego do 1.8.6.
grzew
May 31, 2009, 1:52pm
5
Ale jak robie na drugim terminalu podgląd htop’em to cały czas rośnie zużycie ramu, aż do osiągnięcia maximum i wtedy pokazauje się /usr/lib/ruby/1.8/yaml.rb:133: [BUG] Segmentation fault
Niestety nie mogę ustawić sobie swapu.
gotar
May 31, 2009, 1:56pm
6
to jest linux jak widze, swap juz musi byc. wiec ilosc ramu nie jest problemem na pewno. Zly kompilator jezyka czesto wywala. Bledy w nim.
jak chcesz zobaczyc ze masz swap to w konsoli daj:
$ free
i bedziesz mial ilosc wolnego swap i innych pamieci
To jest wina zbyt starej wersji kompilatora jak mówi Tomash. Spróbój jak już wcześniej wspomniałem zainstalować REE albo najnowszy interpreter Ruby ze źródeł (w paczkach są stare wersje).
grzew
May 31, 2009, 8:47pm
8
$ gem -v
1.3.4
Pomogło zaktualizowanie rubygems do wersji 1.3.4 i instalacja zajęła 30MB ramu.
Dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie.