Próba zainstalowania Rails na Linux Debian daje takie oto skutki:
lucassus@HAL9000:~$ gem install rails
/usr/local/ruby/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:27:in `gem_original_require': no such file to load -- zlib (LoadError)
from /usr/local/ruby/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:27:in `require'
from /usr/local/ruby/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/package.rb:10
from /usr/local/ruby/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:27:in `gem_original_require'
from /usr/local/ruby/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:27:in `require'
from /usr/local/ruby/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/format.rb:9
from /usr/local/ruby/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:27:in `gem_original_require'
from /usr/local/ruby/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/installer.rb:11
... 11 levels...
from /usr/local/ruby/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/command_manager.rb:103:in `process_args'
from /usr/local/ruby/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/command_manager.rb:74:in `run'
from /usr/local/ruby/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/gem_runner.rb:39:in `run'
from /usr/local/bin/gem:22
Mój linux przedstawia się jako:
lucassus@HAL9000:~$ uname -a
Linux HAL9000 2.6.22-3-amd64 #1 SMP Sun Nov 4 18:18:09 UTC 2007 x86_64 GNU/Linux
Ma pokładzie mam zainstalowane wszystkie wymagane biblioteki - zlib, ruby-zlib
Spróbuję usunąć wszystko i zainstalować Ruby+gem jeszcze raz ze źródeł. Rails instalowane z pakietów Debiana niestety w ogule nie chce mi działać.
Mam przeczucie, że problem wynika z architektury mojego procesora, parę razy miałem już problemy z 64 bitami
Paczki pod Debiana i jego brata Ubuntu nie są niestety zbyt dobre. Zainstaluj Ruby z paczki, następnie RubyGems ze źródeł: link. Nie instaluj gemów (tak jak rails) z paczek. Choćby i dlatego, że w przypadku nowej wersji gema widzisz ją od razu (gem outdated - wyświetla wszystkie paczki, które mają nowszą wersją w rubyforge), a na paczkę trzeba czasem czekać kilka miesięcy…
Architektura 64bit, której sam używam, nie ma tu nic do rzeczy. Gemy to nie binarki, tylko w większości zwykłe źródła Ruby (chyba, że dany gem zawiera extension w C, ale railsów to nie dotyczy).
Jeśli ktoś sam zarządza serwerem lub robi to administrator, z którym jesteśmy w stanie się dogadać to gemy najlepiej instalować poprzez rubygems. Inaczej prosimy się o problemy (takie jak wyżej).