Rails - tworzenie treści e-maili za pomocą DSL [SOLVED]

Witam.

Mam taką potrzebę, aby użytkownik mógł definiować sobie treść mail łącznie z jej wyglądem i zawartością wskazanych przeze mnie zmiennych. I teraz mam pytanie, czy istnieje może jakiś taki gotowy gem, który udostępniłby mi język dziedzinowy pozwalający zwykłemu użytkownikowi tworzyć ładne wiadomości e-mail? Chodzi mi o właśnie mniej więcej o coś takiego jak panel wiadomości na tym forum, aby mógł w locie podglądać co pisze.

Pozdrawiam.

W jaki sposób chcesz się zabezpieczyć przed wywołaniem dowolnej metody spoza tego DSLa? Zwykle mówiąc o DSL w kontekście rubiego myślimy o takich dostarczanych na potrzeby programistów. Nie ma tu zatem problemu bezpieczeństwa. Dostarczenie DSLa dla użytkownika końcowego to trochę inna para kaloszy. Musiałbyś mu dostarczyć DSL i nic poza nim, co trochę trudno osiągnąć w rubym.

Fakt, o tym nie pomyślałem. Z drugiej strony system skierowany jest do bardzo wąskiego grona osób związanych z IT i nie będzie on działał publicznie. Konta będą zakładane przez 1 osobę i będą ściśle kontrolowane, a osoba niezalogowana nie może dokonać żadnych działań.

Nie zmienia to faktu, że dajesz mu w ten sposób dostęp developerski do aplikacji. Jeśli jest to osoba, co do której masz 100% zaufania i ta osoba ma wiedzę developerską to ok. W przeciwnym wypadku mocno bym się nad tym zastanowił.

Co do tematu, co ten DSL ma umożliwiać?

Chodzi mi o jakieś dobre tworzenie templatek dla wiadomości email, które będzie pozwalało użytkownikowi wykorzystywać część obiektów/zmiennych. Templatki te mają być pobierane z bazy w momencie gdy trzeba wysłać do konkretnego usera maila. Do głowy przyszło mi zastosować DSL, ale wolałem spytać bardziej doświadczonych.

Dobry punkt startowy: https://github.com/code-and-effect/effective_email_templates

Generalnie interesują cię szablony w liquid, który jest językiem szablonów od początku projektowanym z myślą o ograniczeniu użytkownikowi możliwości zaszkodzenia aplikacji.

Dokładnie to mnie interesuje!

Dziękuje bardzo i pozdrawiam.

Liquid został stworzony przez Spotify dokładnie w tym celu żeby dać użytkonikom możlisość definiowania treści html z dodatkową logiką.

Powracając jeszcze do pierwotnej propozycji z DSL, pomijając słuszność (ew. brak) jej zastosowanie, to na czerwcowym TRUGu Michał Poczwardowski miał prezentację, właśnie o czymś podobnym https://speakerdeck.com/dmp0x7c5/defining-dsl-in-ruby/. Jeśli się uda to niedługo powinno pojawić się video z tamtej prezentacji.