rails3 + haml + formtastic - escapowanie tagów

Witajcie.
Mam zainstalowany rails3(beta 4), do tego formtastic z brancha rails3 (wersja 0.9.10).
Do tego standardowe ustawienia (tzn. nic specjalnego nie włączałem- żadnego escapowania tagów etc)
i przy nawet najprostszym przykładzie:

##kontroler: @user = User.first #widok: -semantic_form_for(@user,:url=>account_path(@user.id),:html => {:multipart=>true}) do |form| =form.semantic_errors =form.inputs
nie otrzymuję formularza jako takiego, tylko jego wyescapowaną wersję. Czy problemem jest tutaj jest haml, formtastic czy railsy? I jak ewentualnie temu mogę zaradzić?

Też używam Rails3 i formtastic z brancha rails3 i nie miałem takiego problemu w erb. Spróbuj po prostu na początku zmienić plik haml na erb wraz z rozszerzeniem i zobacz czy zadziała poprawnie (u mnie tak). Wtedy by to oznaczło jakiś problem z hamlem. Daj oczywiście znać co z tego wszystkiego wyszło.

zamieniłem na erb - dalej to samo.
jaką masz wersję railsów i formtastica? masz jakieś (inne niż defaultowe) ustawienia odnośnie escapowania?

Ja proponuję sprawdzić wersję edge railsów, formtastica i hamla. Dodaj je wszystkie jako :git w Gemfile.

Od czasów beta4 core team ostro pracuje nad RC1, co owocuje dość dużą ilością commitów: http://github.com/rails/rails/compare/v3.0.0.beta4...master (prawie 500 w tym momencie).

[quote]MacBook% bundle show rails
bundle s/Library/Ruby/Gems/1.8/bundler/gems/rails-8a09ea6
MacBook% bundle show haml
/Library/Ruby/Gems/1.8/bundler/gems/haml-9340acf
MacBook% bundle show formtastic
/Library/Ruby/Gems/1.8/bundler/gems/formtastic-364ae5c[/quote]
dodane. dalej lipa :confused:
nie wiem czy to kwestia formtastica, czy ja mam jakieś dziwne ustawienia(tylko ze nie mam pojecia czego…)
…teraz w trakcie zabaw zauważam, że to raczej kwestia ustawień - bo innym gemem, który działa źle/dziwnie (tzn. escapuje mi część(bo nei wszystkie) tagi jest table_builder
gdzie mogę szukać błędu?

• formtastic (1.0.0.beta 4f097b2706d24c3cc041eb693201e9a294a4f3c4-f76377)
    • rails (3.0.0.beta4)
    • erubis (2.6.6)

nadal nie potrafię rozwiązać mojego problemu - ba, nie potrafię nawet dokładnie zlokalizować co jest problemem - napewno nie haml. Ale czy to kwestia railsów, niestandardowej konfiguracji(choć nic nie dodawałem), czy nie kompatybilnych gemów, to nie wiem - bo zarówno podany wyżej table builder jak i formtastic dalej nie działają - jakieś podpowiedzi?

Tak. Zacznij od czystej aplikacji i dodawaj po kolejno jej elementy z już istniejącej. Cudów nie ma, w którymś momencie odtworzysz co powoduje babola.

Kolega Imanel miał tu napisać, ale chyba mu się zapomniało: czy w Rails3 form_for nie jest czasem wywoływany
= form_for
zamiast dotychczasowego

• form_for
    ?

[quote=Tomash]Kolega Imanel miał tu napisać, ale chyba mu się zapomniało: czy w Rails3 form_for nie jest czasem wywoływany
= form_for
zamiast dotychczasowego

• form_for
    ?[/quote]
    Tak, jak najbardziej z “=”.

Przekonałem się boleśnie o tym, gdy przez 20 minut starałem się odgadnąć, dlaczego prosty kod przekopiowany z jednej aplikacji (rails 3) do drugiej (rails 2.3.5) wyświetla mi formę 2 razy ;).

faktycznie, to miało być pytanie na przyszłość- “czemu do cholery wyświetla mi się 2 razy kod” - ale póki co płaczę nad escapowanym kodem, a nie nad tym, że wyświetla się dwa razy - w każdym razie dzięki za rozwiązanie jednego problemu - nad drugim się głowię i czekam co wymyśli autor formtastica;)

Na tą chwilę mogę potwierdzić wszystko działa bez problemu z rails 3.0.0.beta4, formtastic branch rails3, haml 3.0.13

Na necie jak na razie nie znalazłem śladu podobnego przypadku czy rozwiązań.
Ciekawie mnie gdzie i co masz ustawione co powoduje taki problem.
Jak znajdziesz problem i rozwiązanie to wrzuć info na forum.