Właśnie udało mi się zainstalować Rails3 wraz z Ruby 1.9.1. Co mnie dziwi obecna instalacja na Windowsie przebiegła o wiele lepiej i mniej problematycznie niż to miało miejsce na Linuxie
Może czasy kiedy Ruby sprawiał problemy na Windowsie minęły ? Albo to ja mam po prosu głupie szczęście
Wracając do rzeczy. Skoro Railsy3 działają już jak należy chciałbym zacząć naukę tego cudownego narzędzia. Od czego byście proponowali zacząć ? Może jakieś kursy, blogi itp. W grę wchodzą tylko teksty napisane w języku polskim (brak znajomości angielskiego :/).
Próbowałem się uczyć Railsów 2.3.5 jednak bez większych sukcesów. Dlatego swoją wiedzą oceniam na mniej niż zero.
Generalnie mogę użyć google translatora do pomocy przy angielskich tekstach.
Popieram drogusa, naukę Railsów zacznij od nauki angielskiego… serio, ale nie tylko do Railsów. Większość dokumentacji technicznej do bibliotek, języków i narzędzi jest napisana w tym języku. Nie wiem jak można być obecnie dobrym informatykiem na czasie nie znając angielskiego.
@hubertlepicki
zgadzam się z Tobą. Brak znajomości języka na poziomie wystarczającym rozumienie dokumentacji jest dość dręcząca. Jeśli chodzi o moją karierę programistyczną to jako programista PHP nie narzekałem na brak znajomości angielskiego (bardzo wiele jest tekstów po polsku w tym temacie). Jednak jeśli chodzi o Railsy, sytuacja nie jest taka kolorowa
Niestety nie raz się brałem za naukę języka (3 lata studiów, 1 rok korepetycji, samodzielna nauka z książek), jednak mimo tego leże w tym temacie
Niestety mój problem ze słuchem prawdopodobnie powoduje że jest mi ciężej się go uczyć. Mimo tego jestem w stanie poją co nieco czytając zagraniczne teksty, jednak jest to bardzo meczące zastanawiać się nad każdym zdaniem 5 min.
Jednak nie chciał bym w tej chwili, mimo tych trudności odpuścić sobie. Chciałbym nauczyć się railsów. Nie raz próbowałem do nich siadać, zwykle kończyło się to brakiem czasu. Jednak teraz, czasu mam trochę więcej (zmiana pracy na mniej absorbującą :))
[quote=sajrox]@hubertlepicki
zgadzam się z Tobą. Brak znajomości języka na poziomie wystarczającym rozumienie dokumentacji jest dość dręcząca. Jeśli chodzi o moją karierę programistyczną to jako programista PHP nie narzekałem na brak znajomości angielskiego (bardzo wiele jest tekstów po polsku w tym temacie). Jednak jeśli chodzi o Railsy, sytuacja nie jest taka kolorowa
(…) Mimo tego jestem w stanie poją co nieco czytając zagraniczne teksty, jednak jest to bardzo meczące zastanawiać się nad każdym zdaniem 5 min.
Jednak nie chciał bym w tej chwili, mimo tych trudności odpuścić sobie.[/quote]
Jeżeli chodzi o sytuację tekstów na rynku polskim, to problem jest taki, że cały czas zainteresowanie railsami w naszym kraju nie jest chyba zbyt duże, stąd też mniej tekstów po polsku.
Kiedyś chciałem zacząć pisać więcej artykułów na blogusia po naszemu, ale stwierdziłem, że większość tego co tam napiszę można z łatwością znaleźć na stronach anglojęzycznych, więc drastycznie spadała moja motywacja (tak jak Hubert wychodzę z założenia, że bez znajomości angielskiego i tak zawsze będzie się krok do tyłu).
Z drugiej strony pamiętam, że jak sam zaczynałem, to pomimo tego, że mój angielski był na zadowalającym poziomie, dużo łatwiej było mi się uczyć czytając polskie materiały, więc może nie jest znowu taki głupi pomysł, żeby wspierać polskie community pisząc więcej po polsku
Jak na razie jedyną większą i zorganizowaną inicjatywą poprawienia tej sytuacji są chyba przetłumaczone przez apohllo i jego studentów rails guides: http://www.apohllo.pl/guides/index.html - na razie jest to wersja 2.3, bo kiedy zaczynali railsy 3 były jeszcze w powijakach i edgeguides prawie nie istniały.
Jednak po problemach oraz wolnym działaniu samej konsoli (instalacja gemów, generowanie poszczególnych elementów) w Windowsie, przesiadłem się na Linuxa. O dziwo. Instalacja Ruby 1.9.2 wraz z railsami3 rc zajęła mi chwile.
Myślę że z pomocą google translate uda mi się przebrnąć przez angielskojęzyczne teksty Może dzięki temu mój poziom w tym języku wzrośnie do zadowalającego poziomu
Oprócz tego http://www.railsdispatch.com/posts, ale raczej te pierwsze posty (ActionMailer, router, ActiveRelation), bo część jest o nowej architekturze, a to Cię raczej nie będze interesowało.
Co do railsacstów, to uważaj na wcześniejsze, większość jest jak łatwo się domyśleć dla railsów 2.3.
Książka Katza na pewno się przyda, w sieci oprócz guidesów raczej nie znajdziesz nic co by uczyło railsów 3 od zera.
http://pragprog.com/titles/rails4/agile-web-development-with-rails
Zorientuj się jakie jest zaawansowanie prac nad tą książką - jej planowana data wydania
jest wcześniejsza niż książki Katza, więc możliwe że w obecnej becie pokryta jest już
jej duża część.
Wydaje mi się, że lepiej przebrnąć na początek przez normalną książkę, a później
posiłkować się guides’ami i API.
W międzyczasie możesz zakupić coś o Rubim (po polsku pewnie tylko o 1.8).
Flanagan D., Matsumoto Y., Ruby. Programowanie - po polsku, opisuje zarowno 1.8 oraz 1.9, ale to raczej wydrukowana i podzielona na rozdzialy dokumentacja niz ksiazka do nauki.
A może http://railstutorial.org/book będzie dobrą opcją (zakładając, że przebrniesz przez angielski)? Szczerze sam dokładnie tego nie sprawdzałem, ale na pierwszy rzut oka wygląda całkiem fajnie.
Książka Matza “Ruby. Programowanie” jest naprawdę świetna. Po przeczytaniu jej 2 razy myślę że na początek jest w sam raz. Dodatkowo polecam Ruby Tao programowania w 400 przykładach.
Na chwilę obecną póki mój angielski jest na słabym poziomie, myślę że najlepiej przeglądać screencasty. Na razie znam tylko http://railscasts.com niestety nie spotkałem nic innego