Railsy, nauka przez pierwszy projekt: Porównywanie cen produktów

Przede wszystkim witam wszystkich na forum.
Mam wielką chęć zabrać się za Railsy… nie wiem, czy dobrze robię, ale chcę się uczyć od razu na ‘żywym’ projekcie. Mam pomysł na apkę:
w bazie jest sporo produktów, różnych producentów (produkt1 firmy firma1, produkt1 firmy firma2, produkt2 firmy firma1 …)
produkty są z różnymi cenami.
Chcę zrobić mechanizm do porównywania ‘zestawów’ produktów wybranych producentów, czyli wybieram Firma1, Firma2, Firma3 (czy ile tam chcę), później wybieram interesujące mnie produkty - większość się powtarza dla różnych firm, ale czasem może się trafić u jednego producenta coś, czego inny nie ma, w odpowiednich kolorach i wybranych ilościach. Klikam magiczny przycisk i dostaję piękne tabelki. Jedna tabelka to jeden producent, produkty + ilości * cena w sumie za wszystko.

Nie chcę, żeby ktoś to za mnie zrobił, ale mam nadzieję, że mogę liczyć na pomoc w konkretnych problemach?:slight_smile:

pomoc zawsze, po to jest to forum miedzy innymi, jak na jakis trafisz to pisz. Ktos na pewno pomoze

Wszystkie produkty w zestawie są od jednej firmy ?
A jakby zacząć od wyboru produktów (wybór firmy opcjonalny) ? Wybierając produkt pośrednio wybierasz firmy.

Jeśli robię jakiś zestaw to tak, wszystko jest od jednego producenta. Produkty od różnych producentów mimo że takie same nie są ze sobą kompatybilne.
Faktycznie, może lepiej będzie zacząć od produktów (jeśli wybiorę produkt u kogoś nie istniejący to producent znika z listy do wyboru) a potem producentów.
Z drugiej strony nie wiem czy to dobra opcja - nie będę mógł porównywać zbyt wielu firm…
Trochę się mi to komplikuje kiedy staram się zaplanować i rozrysować bazę.
Może to będzie głupi przykład, ale postaram się pokazać o co mi chodzi na przykładzie dachówek.
Najpierw user wybiera materiał: cementowa / ceramiczna (pozostałe znikają z dalszych opcji)
potem może wybrać rodzaj: marsylka, karpiówka, czy coś tam (reszta oczywiście znika)
potem kolor: ceglasty (jak wszędzie, reszta odpada z porównania)
Dochodzimy do listy produktów (części składowych zestawu).
I tu jest ten moment, gdzie mam zagwozdkę. Czy zostawić jedną wspólną listę jak: dachówka, gąsior, dachówka brzegowa lewa, d. brz. prawa, spinki;
czy może zrobić tyle tabelek ile zostało mi producentów z filtrowania, i pod każdym producentem pozwolić userowi wybrać odpowiednie produkty? Druga opcja wydaje mi się bardziej uniwersalna - jeśli jakiś producent nie ma brzegowych dachówek (bo pozostałe są tak cudowne że się będą nadawać) to wystarczy nie dodawać brzegowych do zestawu ale dodać za to kilka zwykłych. Potem pod każdą z tabelek pokazuje mi się cena całego ‘zestawu’ dachowego.
Co myślicie?