Ręczna instalacja Rails

Witam

Przygodę z RoR niestety zaczynam od problemu :slight_smile: Prawdopodobnie ze względu na niewielką ilość pamięci RAM (256 MB), po wpisaniu w konsoli gem install rails --include-dependencies, system “zamarza”, zużywając całą dostępną pamięć. Chciałbym więc zainstalować Rals ręcznie. Po ściągnięciu paczki zip i jej rozpakowaniu zawiera ona 12 katalogów, jednak nie wiem, gdzie mam je przekopiować (chciałbym osiągnąć taki sam efekt jak przy poleceniu gem install rails). Wcześniej oczywiście zainstalowałem Ruby. Wiem, że istnieją paczki, zawierające wszystko (np. Instant Rails), jednak wolałbym zainstalować Rails ręcznie-posiadam już bazę MySQL oraz chciałbym pracować na najnowszej wersji RoR. Za pomoc z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Mam 3 GB ramu i te same problemy :smiley:

Spróbuj ponownie z gemem - czasami serwery strasznie długo odpowiadają.

Jaka wersja rubygems?
$ gem --version
?

Proponuje update do najnowszej wersji:

gem update --system

Powinno byc lepiej :wink:

Miałem zainstalowaną wersję gems 0.97. Jednak próba uaktualnienia z konsoli nie powiodła się (ten sam objaw “zamarzania” systemu). Dlatego ręcznie zainstalowałem najnowszą wersję RubyGems i już bez żadnych problemów z konsoli zainstalowałem rails. Dzięki.

Pozdrawiam

Jeśli dobrze kojarzę, to generowanie rdoca/ri zabiera tyle pamięci. Nawet jeśli w najnowszej wersji rubygems/rdoc zostało to zoptymalizowane to mając stosunkowo niewielką ilość RAMu możemy mieć wciąż problemy w przypadku JRuby (java jak powszechnie wiadomo lubi pamięć). Można wtedy spróbować:

gem intall --no-rdoc --no-ri gem

Powinno być trochę lepiej.