Redis - problem

Witam

czy ktoś z tu obecnych bawił sie redis’em

mianowicie postawiłem sobie redisa, zainstalowałem właściwy gem, dodam jeszcze że chce postawić fnordmetric

i przy próbie odpalenia redis’a to jest

redis-server + sciezka czyli /etc/redis/redis.conf.default

sam config redis’a

[code]daemonize yes
pidfile /etc/redis/redis.pid
logfile /etc/redis/redis.log

port 6379
bind 127.0.0.1
timeout 300

loglevel notice

Default configuration options

databases 16

save 900 1
save 300 10
save 60 10000

rdbcompression yes
dbfilename dump.rdb

appendonly no[/code]
dostaje komunikat błędu

[code]*** FATAL CONFIG FILE ERROR ***
Reading the configuration file, at line 3

‘logfile /etc/redis/redis.log’
Can’t open the log file: Permission denied[/code]
odpalam redisa przez sudo i błędu nie ma ale nie mam żadnego zwrotu to jest oczekiwał bym informacji że serwer na którymś tam porcie wystartował

dzieki za pomoc z góry

no ja byk jako user nie masz dostepu do katalogu gdzie masz log. Zmien pid file na jakis lokaly i logfile tak samo

np
tmp/pids/redis.pid
log/redis.log

i type

No albo odpal to jako root (nie polecam) albo porzadnie, user redis, group redis i prawa nadaj do odpowiednich miejsc

czyli mówisz o katalogu etc/ logs? dobrze cię zrozumiałem?

hint:

>>> 'logfile /etc/redis/redis.log' Can't open the log file: Permission denied

dobra a mogę jakoś zmienić uprawienia w bash’u by miał uprawienia do tego katalogu?

Kolega potrzebuje poczytać co to Linux i jakie ma uprawnienia dostępu do plików http://jakilinux.org/konsola/uprawnienia-w-linuksie/

Wydaje mi się że w tym momencie nie masz zielonego pojęcia o tym jak działają systemy uniksowe, a to naprawdę podstawy.

Bardzo możliwe że w zły sposób startujesz redisa, ale nie podałeś jaka to dystrybucja więc nawet gdybym chciał, ciężko tu pomóc.

no nie będę oszukiwał że się tego uczę od niedawna siedzę na ubuntu po latach na win jestem chyba dość pojętnym uczniem co nie zmienia faktu że kupa pracy/nauki przedemną :slight_smile:

W Ubuntu do najprostszego działania redisa wystarczy:

sudo apt-get install redis-server

Redis się zainstaluje i uruchomi.

hubert wielkie dzięki za materiał przerobię sobie ten cały kurs pracy w terminalu

no właśnie tak zrobiłem i to nie działa …

Czy Redis jest uruchomiony możesz sprawdzić pgrepem:

pgrep redis-server

Jeśli wypisze na konsolę numerek, jest to PID uruchomionego Redisa i jest dobrze.

Uruchomić go ręcznie możesz poprzez:

sudo service redis-server start

ew. stop/restart itd. Nie wypisze standardowo na konsolę żadnych informacji poza tym że startuje redisa.

dokładnie kopiuje ci mi zwrócił

wojtek@wojtek-K73SV:~/Ruby/ember-app/app/assets/stylesheets$ pgrep redis-server 1848 wojtek@wojtek-K73SV:~/Ruby/ember-app/app/assets/stylesheets$ sudo service redis-server start [sudo] password for wojtek: Starting redis-server: failed

Masz uruchomionego redisa w systemie, PID 1848 więc próby ponownego wystartowania się nie powiodą (bo już działa).

Twoja aplikacja powinna połączyć się z Redisem i działać. Domyślnie, redis będzie startowany przy starcie systemu więc nie musisz go ręcznie startować o ile tego nie zmienisz.

ok - a jak mogę sprawdzić na jakim porcie jest ten serwer odpalony? pytam gdyż w tutorialu to wyglądało tak że redis zwracał komunikat że wystartował na którymś tam porcie po odpaleniu go komendą redis-server

Pewnie by zwrócił, ale że uruchamia go skrypt init, to co wypisał na konsolę zostało gdzieś ukryte.

Masz w configu na którym porcie i adresach IP nasłuchuje. Jeśli chcesz to zmienić, pamiętaj o restarcie redisa (sudo service redis-server restart).

http://bit.ly/YdcDn6 dobre defaulty są dobre

dzięki servos