Rejestracja w formie Quizu

Czołem wszystkim! Piszę tutaj, ponieważ robię rejestrację złożoną z etapów (użyłem tutaj tego tutoriala - http://railscasts.com/episodes/217-multistep-forms), jednakże chciałbym aby również był Quiz - nie mam pojęcia jak to ma wyglądać. Może ktoś mi przybliżyć jak można to zrobić?

Pozdrawiam.

Co to znaczy quiz?

jeśli quiz jako pytanie, wiele odpowiedzi, zliczanie, itp to są do tego gemy, ale to zwykły formularz z polami jedno lub wielowyboru w relacji pytanie -> odpowiedzi 1 do wielu. Można napisać samemu, niczym to się nie różnie.

Powiedzmy że zrobię sobie migracje o nazwie Quiz i tam będą przechowywane pytania i odpowiedzi, które później będą pobierane losowo - mniej więcej chciałbym żeby to tak wyglądało.

Jeśli chodzi o gemy - mógłbyś podać jakąś konkretną nazwę?

Źle na to patrzysz, nie migracja jedna, a 2 modele, jeden: Pytania, drugi: Odpowiedzi w relacji jak pisałem.

Co do gem to zaraz poszukam, ale jest taka strona że masz tam zebrane najpopularniejsze rozwiązania w zależności od potrzeby, jak coś potrzebujesz to tam uderzasz.

Edit:

Tu coś jest, musisz poszperać:

Ale napisanie samemu nie powinno być kłopotliwe. 2 modele, 1 relacja, sesja moze by zbierać odpowiedzi i tablica jakaś poprawnych, coś w tym stylu. Kwestia co dokładnie potrzebujesz.

Gotar, dzięki Ci za to, że starasz mi się to wszystko fajnie wyjaśnić i jednocześnie przepraszam za moje lamerstwo :smiley: Postaram się coś wyskrobać. I jeszcze raz wielkie dzięki.

Jak by co to pisz, Quiz który robisz niczym się poza nazwą nie różni od tych formularzy ze screencastu więc problemu nie powinno być.