Witam
Myślę o napisaniu pewnej aplikacji, w której będę potrzebował wersjonowania rekordów.
Np. Jest sobie produkt i rekord produktu może zostać zmieniony (z koniecznością zachowania poprzedniej wersji).
Ponieważ w ROR jestem prawie kompletną świerzynką nie wiem czy jest jakaś gotowa magiczna relacja, która mi to zapewni. W szczególności zastanawiam się czy relacja polimorficzna może być do tego użyta.
Kupiłem kilka książek o ROR (pisze o tym na dowód, że ROR traktuję poważnie i znalazłem przykład na polimorficzne relacja z kontaktami. W tym przykładzie był sobie model Osoba i miał powiązanie z modelem Kontakt, który mógł być różnych typów (adres, telefon mail).
I z innej beczki. Czy istnieje w Polsce rynek freelancerów ROR? Mam kilka pomysłów, których nie będę w stanie sam rozwinąć i zastanawiam się nad implementacją w ROR przede wszystkim dlatego, że każdy taki pomysł wymaga napisania choćby prototypowego serwisu a ROR ze swoją magią jest do prototypowania wprost idealny a i niejako natywna skalowalność wszerz jest sporą zaletą (tu mam na myśli przede wszystkim farmy serwerów aplikacyjnych+Mongrel i Capistrano).
I jeszcze jedno jak już się rozpisałem. Czy stosowania Apache+od_passenger ma jakieś niejawne plusy? Kiedyś uruchamiałem coś na Tomcacie+Apache i tam Apache super się sprawdził do serwowania statycznego kontentu nie obciążając zapytaniami samego Tomcata (który miał co robić). Czy z Mongrelem jest podobnie?