Witam!
To moj pierwszy post, ale tak to jest ze nowe osoby rejestruja sie glownie ze wzgledu na to, ze potrzebuja pomocy, mysle ze jak sie podszkole to i innym zaczne pomagac.
Mam 2 pola. W pierwsze wstawiam select z kategoriami, a w 2gim podkategorie dla danej, wybranej kategorii.
Dziala to tak, ze wywoluje na select przy onchange dodatkowy kontroler i przekazuje mu ID wybranej kategorii. W normalnej sytuacji, jesli istnieja podkategorie dla danej kategorii wszystko jest ok.
Chcialem jednak to rozbudowac… jesli nie ma zadnej podkategorii w wybranej kategorii to wtedy chcialbym wywalic JS prompt i poprosic o podanie nazwy kategorii. I to mi sie nawet udalo, mam sobie w JS zmienna z wpisana nazwa nowej podkategorii i teraz kwestia jak ajaxowo dopisac ta kategorie do bazy? Moglbym recznie wpisac AJAX.update i na odpowiedni URL wykonac akcje, ale nie wiem do konca jak… Probowalem zeby mi railsy to wygenerowaly ale nie znam na to metody.
Generalnie moj RJS wyglada tak
if @sub_aggregation_categories.size == 0
page << 'var name = prompt("Ta kategoria nie zawiera jeszcze podkategorii.\n\nWpisz nazwę dla pierwszej:", "");';
remote_function :url => {:action => "create_subcategory", with => '"name="+name'} #<- TU NIE WIEM CO NAPISAC, bo to nie dziala :)
else
page.replace_html @dom_current, :partial => 'entry_subcategories'
page[@dom_current].down.focus
end
mam nadzieje ze dosc jasno opisalem
Z gory dzieki.