Render :action

Witam ,
Mam przykladowa funkcje w kontrolerze:

def user
@fifths = Fifth.where(:Userid=> params[:user])
render :action => ‘index.html.erb’
end

W ‘index’ mam prosta tabele z kilkoma kolumnami
Chodzi mi glownie o opcje render.
W jaki sposob moge wprowadzic zmiany w ‘index’ nie modyfikujac samego kodu.
Tzn chce wyswietlic zawartosc index uwzgledniajac warunki funkcji user i jeszcze dodatkowo usunac kolumne wewnatrz lub ja zaslonic ?
Jak mozna wyswietlic zawartosc index uzywajac polecenia render za kazdym razem modyfikujac jego widok ?

Dzieki za pomoc

robisz to kompletnie zle, przerabiales jakies tutki wprowadzajace, czy jakies kursy proste, np blog w 15 minut?

Chociaz poczytaj to na start i daj znac czy dalej masz problem:

http://guides.rubyonrails.org/getting_started.html

[code]def index
@fifths = Fifth.scoped

render :action => ‘index.html.erb’ # nie musisz tego dodawać, Rails samemu wyrenderuje index.html.erb

end

def show
@fifth = Fifth.find_by_user_id(params[:user])

render :action => ‘show.html.erb’ # nie musisz tego dodawać, Rails samemu wyrenderuje show.html.erb

end[/code]
Tak na początek…

Nie rozumiem tego zdania. Chodzi Ci o ?

conditions = {:pole => "wartosc-polafoobar", :pole2 => 'wartosc-jakas-tam'} @fifths = Fifth.where(conditions)

Jesli dobrze zrozumialem to chodzi ci o wyswietlenie kolekcji @fifths

takie coś możę zrobić w widoku poprzez

<% @fifths.each do |fifth| %> <%= fifth.pole %> <%= fifth.pole2 %> <% end %>
Tego zdania kompletenie nie rozumiem:

PS Mam wrażenie że przybywasz z PHP world…

Po czym wnosisz?

Dzięki za odpowiedz

Może niezbyt dokładnie sprecyzowałem pytanie na początku:
Mam w widoku stworzony index który przedstawia prosta tabele.
Chce za pomoca kontrolera wyswietlac ten widok na rozne sposoby (ale nie tworzyc nowego widoku od poczatku).
Np tabela posiada 10 kolumn , a chce wyswietlic tylko 9 kolumn lub np ukryc kolumne nr 5

Cos podobnego jak napisal “Hitsu”

conditions = {:kolumna_nr_5 => nie wyświetlaj jej }
@fifths = Fifth.where(conditions)

Pozdrawiam

No to muisz w akcji index ktora jako jedyna powinna wyswietlac widok index dac odpowiednie warunki, plus obsluzyc to w widoku.

Jak pisalem mieszasz duzo podstaw, duzo lepiej bedzie jak siadziesz do jakis tutkow wprowadzajacych bo tak daleko nie zajdziesz

poczytaj na start to wprowadzenie co podeslalem wczesniej i o CRUD bo od niego powinienes zaczac poki nie ogarniesz i nie zrozumiesz