Chciałem zapytać czy można dodać do tabeli users, która jest tworzona przez ten plugin - nową kolumnę ? I jak się to będzie miało w przypadku przenoszenia projektu na serwer produkcyjny ? Czy raczej powinno się to zostawić tak jak jest po instalacji i migracji, a nową kolumnę dotyczącą usera jakoś gdzieś w innej tabeli umieścić ?
Dodajesz w migracji kolumnę. Upewniasz się, że przy tworzeniu nowego usera powstaje walidujący się użytkownik. Przy deployu na serwer produkcyjny wywołujesz
cap deploy:migrations
Musisz tylko pamiętać, że po dołożeniu kolumny w migracji należy zainicjowac nową kolumnę wartościami, chyba, że dopuszczasz null’a. I trzeba to zrobić w tej samej migracji. (reset_column_info czy jakoś tak)
No właśnie dodałem w migracji i poszedłem dalej, ale jakoś tak się zacząłem później zastanawiać czy tak w ogóle się robi w przypadku czegoś gotowego.
Dzięki.
Pamiętaj jeszcze o jednym: jeśli chcesz aby wartości w nowej kolumnie można było edytować z formularzy dodaj jej nazwę do modelu User w linijce attr_accessible.