Witam. Jak rozwiązać problem nadawania ról userom - chodzi mi o takie coś, że wyświetlam listę wszystkich swoich userów w tabeli i do każdego wiersza z userem mam przypisaną np. rozwijaną listę z rolami. Pluginy mam zainstalowane, działają elegancko, tylko nie wiem jak zrobić te role.
zrob sobie pole role w tabelce user, typu string. Każdemu z userów dajesz jakaś role np “user”,“admin”. Czy co tam chcesz, i piszesz sobie metode ktora to sprawdza,
No albo obejrzyj sobie screencast od rayan np cancan ma tam linki i opisy do roznych metod dodawania ról. W bazie, poza nia. itp.
no ale po to zainstalowałem plugin role_requirement żeby on stworzył mi te tabele i kolumny w bazie danych, mi chodzi tylko o to jak kierować tym pluginem żeby dokładnie określić jaką rolę ma mieć poszczególny użytkownik. Oglądałem tego cancana chyba bardziej mi się role_requirement podoba.
Nie rozumiem czego nie wiesz:
- jak przypisywać rolę do poszczególnego usera? czy
- jak wykorzystywać te role w aplikacji?
jak przypisywać rolę do poszczególnego usera. Ale chyba do użytkowników, ról i dostępności zaprzęgnę tandem restful_authentication + easy_roles…
Robisz sobie partial z rozwijaną listą z możliwymi rangami i potem używasz go w formularzach