Witam, to jest mój pierwszy post na niniejszym forum.
Będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości, otóż studiowałem podstawy RoR na uczelni, i w związku z tym czy istnieje możliwość aplikacji internetowej w skrócie na temat, porównywarki cen określonej branży.
Drugie pytanie powyższego zagadnienia dotyczy dodatkowych języków, czy RoR współpracuje z AJAXem i jQuery lub jakimiś innymi bibliotekami Java Script?
Trzecie ostatnie pytanie, z jakimi bazami danych współpracuje RoR? (słyszałem że PostgreSQL, a czy MySQL) i który rodzaj bazy proponujecie do przechowywania danych o produktów, oraz do XMLów z cenami produktów (oraz danymi) przesyłanymi od klientów?
Dzięki za pomoc, za niecałe pół roku obrona tak że muszę działać
Propnuję zacząć od razu od wersji 3.0, jeszcze do niedawna bym to odradzał, ale lada chwila, powinna wyjść wersja 3.0.RC1.
A co do pytań:
Tak, w railsach da się napisać aplikację internetową, także porównywarkę
Railsy 3.0 mają helpery do ajaxa, łatwo można podpiąć właściwie dowolny framework, oficjalnie wspierane są jquery i prototype.
Railsy obsługują właściwie wszystkie popularne bazy danych: mysql, postgresql, sqlite3, na pewno też kilka innych, ale nigdy mnie żadna inna nie interesowała.
Jak chcesz coś strawnego, to wpadnij na mojego blipa (@Tubis). Ostatni wpis bodajże to link do super prezentacji. Zrozumiesz te wszystkie podwójne selfy itp.