RoR a praca dyplomowa (system porównywania cen)

Witam, to jest mój pierwszy post na niniejszym forum.

Będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości, otóż studiowałem podstawy RoR na uczelni, i w związku z tym czy istnieje możliwość aplikacji internetowej w skrócie na temat, porównywarki cen określonej branży.
Drugie pytanie powyższego zagadnienia dotyczy dodatkowych języków, czy RoR współpracuje z AJAXem i jQuery lub jakimiś innymi bibliotekami Java Script?
Trzecie ostatnie pytanie, z jakimi bazami danych współpracuje RoR? (słyszałem że PostgreSQL, a czy MySQL) i który rodzaj bazy proponujecie do przechowywania danych o produktów, oraz do XMLów z cenami produktów (oraz danymi) przesyłanymi od klientów?

Dzięki za pomoc, za niecałe pół roku obrona tak że muszę działać :slight_smile:

Propnuję zacząć od razu od wersji 3.0, jeszcze do niedawna bym to odradzał, ale lada chwila, powinna wyjść wersja 3.0.RC1.

A co do pytań:

1. Tak, w railsach da się napisać aplikację internetową, także porównywarkę :wink:
  2. Railsy 3.0 mają helpery do ajaxa, łatwo można podpiąć właściwie dowolny framework, oficjalnie wspierane są jquery i prototype.
  3. Railsy obsługują właściwie wszystkie popularne bazy danych: mysql, postgresql, sqlite3, na pewno też kilka innych, ale nigdy mnie żadna inna nie interesowała.

Najlepiej zacznij od tego: http://guides.rails.info/

no to dużo to Ciebie nie nauczyli.
1.

możliwości zawsze istnieją,

tak

z większością

Dzięki za szczegółowe informację, zatem muszę zacząć nierówną walkę z Railsem

zacznij od Ruby’iego

o tak, ruby to podstawa sam teraz wracam do glebokiego studiowania rubiego (meta programowanie) mimo ze w railsach grzebie z 3 lata.

Jak chcesz coś strawnego, to wpadnij na mojego blipa (@Tubis). Ostatni wpis bodajże to link do super prezentacji. Zrozumiesz te wszystkie podwójne selfy itp.