RoR i Ubuntu

Witam, ponownie :slight_smile: Jako że poradziliście mi przesiąść się z Windy do Linuxa, zainstalowałem ubuntu na virtualnej.

Zainstalowałem

[code]krzysiek@krzysiek-VirtualBox:/tmp/rubygems-1.7.2$ gem -v
1.8.8

krzysiek@krzysiek-VirtualBox:/tmp/rubygems-1.7.2$ ruby -v
ruby 1.8.7 (2010-08-16 patchlevel 302) [x86_64-linux]

krzysiek@krzysiek-VirtualBox:/tmp/rubygems-1.7.2$ rails -v
Rails 3.0.9[/code]
i jak już utworze nową aplikację i włącze serwer w terminalu railsa to lokalnie powinno się włączyc?
i jak do tego doinstalować mySQla? Znalazłem poradnik jak zainstalować do tego DB2 Express.

Pozdrawiam KrzysiekKCN

P.S. W Linuxie nie wiem nic

jeżeli dobrze rozumiem o co pytasz… to tak, serwer railsów powinien wystartować

w internetach masz miliard poradników jak zainstalować mysql na ubuntu - nawet w konktekscie instalacji pod railsy(czyli + przewodnik za rączkę jakiego gema dodać, jak skonfigurować itp) - aczkolwiek na sam początek polecam jednak sqlite :wink:

Dlaczego sqlite? Sam się nad tym zastanawiałem, jednak książki mam po MySQla. Jest to duża różnica?

bo szybciej się go stawia, nie wymaga swojego serwera, ogólnie do developmentu jest lepszy(moim zdaniem)

jakie książki? Do railsów? I tak przecież nie będziesz pisał ręcznie zapytań do sqla

napewno różnice są między sqlitem a mysqlem (tak jak każdą inną bazą danych) - ale różnice pojawiają się na troszkę wyższym poziomie niż

Select * from tabela where foo="bar";
  • także jeśli chcesz sobie poćwiczyć komendy sqlowe, to możesz śmiało poćwiczyć na sqlite;)

Ale kaman, pisanie zapytań to jest ułamek umiejętności robienia w bazach relacyjnych. Ten najmniejszy i najmniej ważny ułamek, śmiem twierdzić :wink:

SQLite jest o wiele inne od MySQL i innych popularnych silników baz relacyjnych, by design te różnice są dość głębokie:
http://www.sqlite.org/omitted.html
(a pamiętam czasy kiedy nie miało żadnych JOINów, hihi)

Niemniej Krzyzak ma rację, SQLite do developmentu i na początek wystarczy. Chociaż nikt Cię nie zniechęca przed zainstalowaniem MySQL, osobiście preferuję do develomentu bo a) phpmyadmin oraz b) baza danych jest na tyle istotnym elementem stosu aplikacji, że wolę rozwijać w takiej jaką będę miał na produkcji.

Też wybralem MySQL. Tu nie chodzi o zapytania :slight_smile: Ale w PHP też używam własnie więcej MySQL, zaraz potem PG. Dzieki za wszystko. Udało mi się zainstalować MySQLa i smiga.

Nie żartuj, bierz postgresa :wink:

W tym roku chyba jeszcze nie graliśmy tego flejma :smiley:

wydaje mi się, że na początek sqlite (od tego zaczynałem) i postgres (korzystam obecnie) - najlepiej opisana instalacja i konfiguracja wg.mnie dla postgresa:
http://hocuspokus.net/2008/05/install-postgresql-on-ubuntu-804/
Tylko uważaj, żeby nie instalować kilku wersji postgresa na 1 systemie bo zacznie się wszystko krzaczyć i psuć - przynajmniej u mnie tak było :confused:

W tym roku chyba jeszcze nie graliśmy tego flejma :D[/quote]
a w sumie przydałby się ; )

Ja w najnowszym ubuntu miałem problemy z integracją go z railsami ; / Co mnie zniechęciło do niego, stąd flame wskazany - dobrze będzie się zorientować czy warto się w to bawić czy nie.

a co się działo? Ja działam obecnie na wersji 8.4, wcześniej też miałem zainstalowaną 9tkę ale przez nią wszystko mi się krzaczyło - spróbuj konfiguracji którą podałem w linku wcześniej :wink:

Sypało błedami już od momentu próbu zamontowania bazy, nawet nie wiem czy z gemem już nie sypało ; )