Dziś przerabiając dzielnie książkę o Rubim dotarłem do rozdziału o Railsach. Zainstalowałem je więc jak podano w książce , zainstalowałem również baze danych i potrzebne gemsy. Stworzyłem nowy projekt RoR , poleceniem rails new XXX. Następnie autor pisze, żeby założyć baze danych, co też zrobiłem w mysql.
Niestety, gdy dotarłem do momentu migracji wystąpił problem. W katalogu scripts mam tylko jeden plik - rails. Nie ma tam żadnego: generate. Sprawdziłem linijki w czasie instalacji i faktycznie tylko ten jeden plik jest instalowany. W książce wyczytałem, że w tym katalogu powinno być ich więcej.
W czym może tkwić problem ? Wersja Ruby 193, Railsów 328, Win XP.
książka opisuje wersję 2.3.x
zamiast “scrip/generate” teraz wywołuje się “rails generate”, i reszta polecenia będzie taka sama, aczkolwiek różnic między 2.3.x a 3.x jest na tyle dużo, że warto jednak porzucić książkę i skorzystać z czegoś bardziej aktualnego.
Dzięki za pomoc, zadziałało Sprawdziłem, faktycznie książka z roku 2010, a kupiłem ją miesiąc temu w księgarni Skoro różnic może być więcej to może faktycznie trzeba zmienić książkę. Na szczęście Railsy były tu tylko dodatkiem. Książka głównie była skupiona na Ruby i tam nie zauważyłem żadnych problemów z kodem.
Moglibyście polecić jakąś książkę już do samych Railsów tylko w wersji papierowej ? Jakoś nie przepadam za czytaniem z monitora, strasznie mnie oczy bolą. Pozdrawiam.
[quote=bartus_27]Dzięki za pomoc, zadziałało Sprawdziłem, faktycznie książka z roku 2010, a kupiłem ją miesiąc temu w księgarni Skoro różnic może być więcej to może faktycznie trzeba zmienić książkę. Na szczęście Railsy były tu tylko dodatkiem. Książka głównie była skupiona na Ruby i tam nie zauważyłem żadnych problemów z kodem.
Moglibyście polecić jakąś książkę już do samych Railsów tylko w wersji papierowej ? Jakoś nie przepadam za czytaniem z monitora, strasznie mnie oczy bolą. Pozdrawiam.[/quote]
No niestety z tym jest problem. Bo w zasadzie jeśli chodzi o książki do Rubiego, to jest w czym wybierać, ale do Railsów to chyba nie ma aktualnej pozycji. Proponuję zainwestować w czytnik ebooków. Przewodnika Hartla jest dostępny w formacie mobi.