[RoR] Problem z plikiem routes.rb

Witam.

Niedawno rozpocząłem naukę języka Ruby po czym ostatnio zacząłem czytać książkę z serii “Head First: RoR”. Niestety, już przy 2 rozdziale pojawił się problem. Mam w nim edytować plik routes.rb (w katalogu config). Niestety, od czasu pisania książki RoR się chyba troche zmieniło …
Miałem zaedytować go by wyglądał tak (to chyba wersja Rails 2 coś takiego):

ActionController::Routing::Routes.draw do |map|
map.connect ‘/ads/:id’, :controller=>‘ads’, :action=>‘show’
map.connect ‘:controller/:action/:id’
map.connect ‘:controller/:action/:id.:format’
end

Okazało się, że tak nie mogę…(dostawałem błąd o niezainicjalizowanej stałej)… próbowałem zrobić coś takiego:

Rails.application.routes.draw do |map|
map.connect ‘/ads/:id’, :controller=>‘ads’, :action=>‘show’
map.connect ‘:controller/:action/:id’
map.connect ‘:controller/:action/:id.:format’

end

Też bez dobrego skutku:
otrzymuje coś takiego w konsoli:

/home/tomek/mebay/config/routes.rb:2:in block in <top (required)>': undefined methodconnect’ for nil:NilClass (NoMethodError)

Wie ktoś może o co chodzi? (gdzieś widziałem, że to mogło być spowodowane jakimś brakiem danych w db ale, zgodnie z tym co było w książce, przeniosłem sobie plik z bazą danych…)…

Ponadto znalazłem coś na stack’u z match…może to coś pomoże?

P.S Zna może ktoś jakąś dobrą książkę (może być po angielsku) która jest “nieco” bardziej aktualna i oprócz suchego opisywania trochę angażuje czytelnika w pisanie jakiegoś kodu?

Z góry dzięki.

Z opisu na stronie wynika, że przykłady w tej książce pochodzą z wersji 2 Railsów. Jeżeli to prawda to moim zdaniem szkoda Twojego czasu na jej czytanie. Za duże są różnice i będziesz musiał sie zastanawiać na każdym kroku o co biega, a podczas nauki to jest ostatnia rzecz jakiej potrzebujesz. W sieci jest masa książek i kursów do nowszysch wersji, spokojnie coś znajdziesz, nie warto się męczyć. Poniżej wersji 4.x (update wersji, słuszna uwaga philogic) raczej bym nie schodził.

2 Likes

Ostatnio wydana “czwórka” to 4.2.10. Jest to już ostatnia wersja 4.2 (chyba, że będzie jakaś dziura w bezpieczeństwie). Wersja 4.3 afaik nie jest planowana.

Zamiast podręczników historii RORa przerób sobie tutorial Hartla.

3 Likes

Dzięki, chyba faktycznie dam sobie spokój z tą książką bo tylko włosy stracę :wink:

@Chungu We wrześniu skończyłem 3 edycję “Rails Tutorial” Hartl’a (omawia Rails 4.x). Bardzo przyjemna, łatwa i “działa” :slight_smile: Pod koniec książki musiałem tylko podbić Rails’y do wersji 4.0.13, bo były jakieś problemy z ActiomMailer’em. Na twoim miejscu zacząłbym czytać najnowszą edycję, która jest dostępna online za darmo - https://www.railstutorial.org/book

1 Like