RoR XMLe i szablony XSLT

witam
Czy jest w RoR mozliwosc generowania stron XHTML z wykorzystaniem XMLa za pomoca szablonów XSLT ? Chodzi mi o takie zastosowanie dla calego serwisu, nie jakiejs pojedynczej strony, bez jakiejs wielkiej ingerencji w dzialanie frameworka.

The google-fu is weak with this one :wink:
http://www.google.pl/search?q=rails+xml+xslt

dzieki
czy komos udalo sie zainstalowac gema ruby-xslt na windowsie ?

jakis czas temu borykalem sie z tym problemem na zaleczenie przedmiotu xml. tragedia! ale zadzialalo z palca. Mniej wiecej tak:
db->xml przez zwykly to_xml
pozniej wywolujesz na zmiennej w ktorej masz xml systemowa komende xsltproc i i masz co trzeba. Lopatologicznie i recznie ale pluginu nie trzeba a xsltproc na winde tez pewnie jest. Chodz nie uzywam wiec nie wiem.

Jak trzeba moge kod gdzies odszukac moze jest jeszcze.

dzieki, bylo by fajnie jakbys mogl wrzucic kod,
rozumiem ze pod linuxem czy makiem ruby-xslt chodzi normalnie bez takich sztuczek ?

nie wiem nie uzywalem, ja sobie poreadzilem na stary php sposob ;p za co zaraz wrzawa sie podniesie. Czyli jak cos da sie zrobic w bashu, awk, sed, grep i co tam jeszcze sie da to czemu tego nie uzyc ;]

zaraz czegos poszukam, obym jeszcze mial ;p

ok mam

def index @books = Book.find(:all, :order => ['author,part,title,subtitle']) respond_to do |format| #format.html format.xml { f=File.open('/home/gotar/Programowanie/Ruby/Book/public/index.xml','w') f.write (@books.to_xml) f.close html = %x(xsltproc /home/gotar/Programowanie/Ruby/Book/public/xslt/schemat.xsl /home/gotar/Programowanie/Ruby/Book/public/index.xml) render :text => html } end end
niezbyt ladne ale dziala, generuje z bazy za pomoca to_xml dokument html korzystajac z xslt

Ruby ogólnie pod Linuksem/Makiem chodzi “bez takich sztuczek”. Sam używam Winzgrozy i często coś nie działa w “normalny sposób”, np. polecenia rake wykonujące się ponad 30s. Na szczęście robię przesiadkę na Ubuntu za dwa, trzy miesiące…

no windows u Informatyka/programisty/…/ to pomylka kompletna. No ale nie ma co zaczynac po raz kolejny tej bezowocnej rozmowy. Powiem tylko ze przesiadka na cokolwiek z windy jest zawsze dobrym pomyslem.