Routing Error

Mam problem prawdopodobnie z wersją ruby i rails. Stworzyłem książkowy przykład:

rails generate controller home index

Moja wersja ruby to:1.8.7 a rails 3.0.10 na werji rubiego: 1.9.2 nie mogłem tworzyć bazy danych bo był problem z “rake aborted” ( również nie wiem dlaczego)

kiedy uruchamiam serwer widzę testową stronę : http://localhost:3000/
Welcome aboard
You’re riding Ruby on Rails!

projekt ma nazwę sport , i kiedy wpisuję:

http://localhost:3000/sport jest błąd Routing Error…

Kontroler nosi nazwę:
home_controller.rb jego zawartość to:

[code]class HomeController < ApplicationController
def index
end

end[/code]
W pliku:
app/views/home/index.html.erb jest tekst:

<h1>Hello, Test!</h1>

Natomiast:
config/routes.rb

to:

[code]Sport::Application.routes.draw do
get “home/index”

The priority is based upon order of creation:

first created -> highest priority.

Sample of regular route:

match ‘products/:id’ => ‘catalog#view’

Keep in mind you can assign values other than :controller and :action

Sample of named route:

match ‘products/:id/purchase’ => ‘catalog#purchase’, :as => :purchase

This route can be invoked with purchase_url(:id => product.id)

Sample resource route (maps HTTP verbs to controller actions automatically):

resources :products

Sample resource route with options:

resources :products do

member do

get ‘short’

post ‘toggle’

end

collection do

get ‘sold’

end

end

Sample resource route with sub-resources:

resources :comments, :sales

resource :seller

end

Sample resource route with more complex sub-resources

resources :comments

resources :sales do

get ‘recent’, :on => :collection

end

end

Sample resource route within a namespace:

namespace :admin do

# Directs /admin/products/* to Admin::ProductsController

# (app/controllers/admin/products_controller.rb)

resources :products

end

You can have the root of your site routed with “root”

just remember to delete public/index.html.

root :to => "home#index"

See how all your routes lay out with “rake routes”

This is a legacy wild controller route that’s not recommended for RESTful applications.

Note: This route will make all actions in every controller accessible via GET requests.

match ‘:controller(/:action(/:id(.:format)))’

end[/code]
Gdzie jest problem? wszystko jest dokładnie jak w książce i w dokumentacji ruby on rails. Dzięki za pomoc pozdrawiam

Na pewno robisz od początku jakiś tutorial? Te podstawowe pliki powinieneś sobie wygenerować. Nie trzyma się to wszystko kupy.

Masz kontroler home z akcją index, więc widok umieść w app/views/home/index.html.erb, a w config/routes.rb wpisz:

root :to => "home/index"

usuń plik public/index.html i wejdź na http://localhost:3000, powinieneś zobaczyć “hello world!”.

I oznaczaj kod tagiem [ code ] bo ciężko się go czyta bez tego.

Witam,

Wszystko działa , dzięki wielkie. Uporządkowałem również mój wpis na forum w tagi.
Zapytam jeszcze tylko na koniec i zamknę wątek, jakiego edytora IDE używasz do ruby on rails czy jest jakiś, na którym się najprzyjemniej pracuje i ma jakieś specjalne bajery dla ruby on rails?

Pozdrawiam

[quote=arbacom]Witam,

Wszystko działa , dzięki wielkie. Uporządkowałem również mój wpis na forum w tagi.
Zapytam jeszcze tylko na koniec i zamknę wątek, jakiego edytora IDE używasz do ruby on rails czy jest jakiś, na którym się najprzyjemniej pracuje i ma jakieś specjalne bajery dla ruby on rails?

Pozdrawiam[/quote]
Dobro. :slight_smile:

Jeśli chcesz pełne IDE to RubyMine jest zdecydowanie najlepsze, ale jest to komercyjny projekt.
Sporo ludzi zamiast IDE używa edytora tekstu z wtyczkami: VIM, Emacs, TextMate (komercyjny na Maca), jEdit, gEdit, itd.

Na początek polecam jakiś zwykły, prosty edytor tekstu (wystarczy kolorowanie składni), żeby nie dokładać sobie pracy z uczeniem się edytora czy IDE. Poza tym bez IDE pracuje się więcej z konsolą, co jest dobre gdy się uczysz. A potem polecam uczyć się stopniowo obsługi VIMa. :stuck_out_tongue:

[quote=arbacom]Witam,

Pozdrawiam[/quote]
polecam https://github.com/gmate/gmate

Gmate jest tylko pod linuxa? prawda?

Prawda.

Jeśli pracujesz na Windows to proponuję od razu zainstalować Ubuntu pod VirtualBox’em. :wink: Unikniesz wielu problemów.

Dzięki, spróbuję dzisiaj podziałać na linuxie.

Jeszcze jedno pytanie. Jeśli byście budowali duży projekt, który będzie wciąż rozwijany o nowe moduły, współpracę z mapą google itd. to wybralibyście ruby on rails czy raczej php jakiś framework zend itp.?

Pozdrawiam

Na tym forum takie pytanie ;] Oczywiście że RoR, inne pytanie jaka jest twoja wiedza. Jak znasz lepiej Django to Django jak nic o RoR, Django nie wiesz a kodzisz od lat w php to php. Chyba że masz czas i mozliwość na naukę, błędy, przepisywanie od nowa itp.

Od kilku lat programuję w php, ale podoba mi się bardzo dynamika stron wykonanych w ruby on rails i szybkość tworzenia aplikacji, o której wszyscy piszą. Z tego co wiem to airbnb.com i realestate.com.au są wykonane w ruby on rails i działają bardzo dynamicznie. Obawiam się jedynie błędów i zmian jakie zauważyłem między wersjami railsa. Czytałem artykuł o projekcie który był przebudowywany całkowicie na ruby on rails przez specjalistów z basecamp na zlecenie jakiejś firmy i w połowie projektu rozłożyli ręce bo nie dało się wykonać połowy rzeczy. A projekt pochłonął duże pieniądze. Co o tym sądzicie? Postaram się znaleźć ten artykuł i podeślę.

Chyba sobie odnalazłem odpowiedź, chodziło o artykuł opisany w tym poście na tym forum:

Kontrowersyjna Historia

Myślę, że mogę spać spokojnie.

Pozdrawiam

Przed poważbym portalem musiał byś się trochę poduczyć i popisał jakies małe projekty w ror by zrozumieć jego strukturę i ogólnie język Ruby

Oczywiście, od tego chcę zacząć. Zakupiłem już pomoce naukowe w postaci książek. Teraz tylko trzeba to przerobić.
Dzięki

[quote=arbacom]Chyba sobie odnalazłem odpowiedź, chodziło o artykuł opisany w tym poście na tym forum:

Kontrowersyjna Historia

Pozdrawiam[/quote]
Z ciekawosci zajrzalem w naglowki obcenej wersji cdbaby.com

Server:Microsoft-IIS/7.0 X-AspNet-Version:2.0.50727 X-Powered-By:ASP.NET

[quote=arbacom]Chyba sobie odnalazłem odpowiedź, chodziło o artykuł opisany w tym poście na tym forum:

Kontrowersyjna Historia

Pozdrawiam[/quote]
Ha, dokładnie podlinkowania historii CDBaby się spodziewałem :wink:
To było 4 lata temu, w świecie Railsów to więcej niż epoka.

Czyli widzę, że wszyscy znają doskonale tą historię :slight_smile: . Gość zrobił sobie reklamę krytyką czegoś co go przerosło :wink: