Mam problem prawdopodobnie z wersją ruby i rails. Stworzyłem książkowy przykład:
rails generate controller home index
Moja wersja ruby to:1.8.7 a rails 3.0.10 na werji rubiego: 1.9.2 nie mogłem tworzyć bazy danych bo był problem z “rake aborted” ( również nie wiem dlaczego)
kiedy uruchamiam serwer widzę testową stronę : http://localhost:3000/
Welcome aboard
You’re riding Ruby on Rails!
Wszystko działa , dzięki wielkie. Uporządkowałem również mój wpis na forum w tagi.
Zapytam jeszcze tylko na koniec i zamknę wątek, jakiego edytora IDE używasz do ruby on rails czy jest jakiś, na którym się najprzyjemniej pracuje i ma jakieś specjalne bajery dla ruby on rails?
Wszystko działa , dzięki wielkie. Uporządkowałem również mój wpis na forum w tagi.
Zapytam jeszcze tylko na koniec i zamknę wątek, jakiego edytora IDE używasz do ruby on rails czy jest jakiś, na którym się najprzyjemniej pracuje i ma jakieś specjalne bajery dla ruby on rails?
Pozdrawiam[/quote]
Dobro.
Jeśli chcesz pełne IDE to RubyMine jest zdecydowanie najlepsze, ale jest to komercyjny projekt.
Sporo ludzi zamiast IDE używa edytora tekstu z wtyczkami: VIM, Emacs, TextMate (komercyjny na Maca), jEdit, gEdit, itd.
Na początek polecam jakiś zwykły, prosty edytor tekstu (wystarczy kolorowanie składni), żeby nie dokładać sobie pracy z uczeniem się edytora czy IDE. Poza tym bez IDE pracuje się więcej z konsolą, co jest dobre gdy się uczysz. A potem polecam uczyć się stopniowo obsługi VIMa.
Jeszcze jedno pytanie. Jeśli byście budowali duży projekt, który będzie wciąż rozwijany o nowe moduły, współpracę z mapą google itd. to wybralibyście ruby on rails czy raczej php jakiś framework zend itp.?
Na tym forum takie pytanie ;] Oczywiście że RoR, inne pytanie jaka jest twoja wiedza. Jak znasz lepiej Django to Django jak nic o RoR, Django nie wiesz a kodzisz od lat w php to php. Chyba że masz czas i mozliwość na naukę, błędy, przepisywanie od nowa itp.
Od kilku lat programuję w php, ale podoba mi się bardzo dynamika stron wykonanych w ruby on rails i szybkość tworzenia aplikacji, o której wszyscy piszą. Z tego co wiem to airbnb.com i realestate.com.au są wykonane w ruby on rails i działają bardzo dynamicznie. Obawiam się jedynie błędów i zmian jakie zauważyłem między wersjami railsa. Czytałem artykuł o projekcie który był przebudowywany całkowicie na ruby on rails przez specjalistów z basecamp na zlecenie jakiejś firmy i w połowie projektu rozłożyli ręce bo nie dało się wykonać połowy rzeczy. A projekt pochłonął duże pieniądze. Co o tym sądzicie? Postaram się znaleźć ten artykuł i podeślę.