Różne session_id dla różnych stron w aplikacji

Hej,

Mam takie pytanie.

Mam app na jednej domenie (to nie może się zmienić) Aplikacje składa się z takich “obszarów” jak

• app (aplikacja)
  • admin (zarządzanie wszystkim)
  • client (zarządzanie app)

Teraz jest tak, że dla wszystkich tych obszarów mam jedno session_id
Kontrolery z admina mam w katalogu admin z client w client itp.

Można zrobić tak by bo w obrębie admina logując się czy co kol wiek było inne session_id niż w client i app.
Mam nadzieję że zrozumiale to opisałem.

PS.
Sesje trzymam w bazie.

wydaje mi się (o ile dobrze rozumiem), że potrzebujesz wielu ról w aplikacji (z osobnym logowaniem do nich).

Nie, to nie to. Znam device nie tego szukam. Trzymam też w sesjach kilka innych danych nie związanych z logowanie. Nie chcę by coś ze sobą kolidowało, albo żeby nie było problemów w przyszłości (dmucham na zimno) A różne session_id wydawać się chyba dobrym pomysłem i bezpiecznym.

Co do logowania to korzystam z koala logując się przez FB a logowanie do admina standardowe.

ale chcesz mieć całkowicie osobne sesje, tak?
do logowania używasz devise’a czy innego rozwiązania?

i jednak musisz opisać dokładnie sytuację, bo nie bardzo rozumiem :slight_smile:

Tak chcę mieć osobne sesje…

W adminie mam swoje logowanie, które działa.

Problem w tym:

• Użytkownik korzysta z app na FB i jak się zaloguję to tworzona jest sesja. - Tutaj wszystko działa.
  • W drugim oknie przeglądarki loguję się na to samo konto na FB ale w panelu Klienta (zarządzanie samą app). - Dalej działa
  • Odświeżam okno przeglądarki gdzie jestem zalogowany na FB. - I tutaj się coś psuję bo niszczy sesję z panelu Klienta. (jak nie odświeżę a chodzę po samej app to działa), ale jak refresh to psuję wszystko. I znowu trzeba się zalogować… w panelu Klienta. Rzecz jasna sesje nie jest pusta. Sesja zawiera to wszystko co zostało utworzone podczas odświeżenia (czyli na samym FB) ale wszystko co związane z Panelem klienta znikło)

A logowanie do klienta jest obsługiwane przez GEM ‘Koala’