Rozwój po pierwszych podstawach

Mam nieco nietypowe pytanie. Jak wzbić się na wyższy poziom, pozwalający kiedyś tam w przyszłości pomyśleć o pozycji bezpłatnego stażu/praktyk jako RoR dev.

Co przerobiłem:

1. Książkę Hartl’a
  2. Agile Web Development with Rails 4
  3. LearnRubyHardWay
  4. Cały kurs CodeSchool (Ruby + Rails)
  5. Całą ścieżkę Ruby + Rails + JavaScript na Treehouse (polecam, nauczyłem się dużo więcej niż z innych tutoriali).
  6. Wszystkie ćwiczenia związane z Ruby i Rails na Codecademy.
  7. Dwa mini kursy na Udemy.

Poza tym napisałem swoje dwie mini aplikacje, postawiłem je na skonfigurowanym przeze mnie serwerze wykorzystując Nginxa i Passengera. Radzę sobie z Gitem i Linuxem.

W między czasie oglądam sobie jak chłopaki na livecoding tworzą aplikacje w Rails. To też dało tak mi się wydaje sporo wiedzy.

Moje pytanie brzmi, co dalej. Chętnie zapoznam się z jakimiś materiałami do dalszej nauki które możecie mi polecić. Może istnieje jakiś kurs/bootcamp w Polsce na który warto się wybrać? Może ktoś chce mi pomóc jako mentor. Wszystkie rady przyjmę “na klatę”.

Myślę że już powinieneś zaczać aplikować na juniora/staż, jeśli przerobiłeś to wszystko co robiłeś, to będzie lepszy od 90% co zaczyna robotę w RoR.

W międzyczasie spróbuj też załatać jakieś bugi w aplikacji open-source na githubie…

1 Like

Napisz jakiś swój własny projekt (może być mały), wrzuć źródła na github a aplikację na heroku i aplikuj. Jeśli Cię odrzucą to zawsze pytaj dlaczego i co powinieneś ich zdaniem poprawić.

z ciekawości: jakie dwie mini aplikacje postawiłeś?