[Ruby 1.9.1] Skąd pobrać zaginiony readline.dll?

Zainstalwoałem Ruby 1.9.1 na Windows, ale IRB mi nie działa bo nie mam readline.dll. Pobrałem z jakiejś strony z dllkmaki, ale IRB krzyczał, że zła wersja biblioteki. Skąd pobrać readline.dll dla wersji 1.9.1 Rubiego?

Już znalazłem xD Dla potomnych: http://jarp.does.notwork.org/win32/
Ruby fajnie pomyślany język, ale za wykonanie Matz powinien dostać kopa w swój żółty zadek :stuck_out_tongue_winking_eye: Cała nadzieją w JRuby…

Ruby 1.9 źle wykonane? Proszę jaki ekspert. Mniej cwaniakowania i “bo gdzieś czytałem że” mój drogi, a więcej praktyki. Posiedzisz w Ruby rok, dwa i wtedy porozmawiamy o wydajności implementacji.

Pozdrawiam.

Nairda nieco przesadził, tym nie mniej: Dlaczego sądzisz, że wykonanie jest słabe? Czy mógłbyś podać konkretne problemy?

Najlepiej gdybyś zgłosił je samemu na http://redmine.ruby-lang.org/ i podesłał linki, ewentualnie możemy to zrobić za Ciebie jeśli dokładniej opiszesz co Ci przeszkadza.

Chodziło mi o te zaginione pliki.dll. Ja wiem, że to nic wielkiego i że mogę je sobie pobrać z neta, ale to dodatkowe utrudnienie, a moim zdaniem wszystko powinno byc out of the box.
Albo to, że RubyGems się instaluje oddzielnie. Ja wiem, że instalacja nie jest trudna, ale to kolejne utrudnienie. Im mniej dociagania plików z neta tym lepiej - nie sądzicie?

Nie rozumiem, przecież readline to jedna z najpopularniejszych bibliotek Open Source. Jak to możliwe, że nie masz jej zainstalowanej w systemie? Jak dla mnie to bug w OS. Sugeruję, żebyś zgłosił go do producenta/dystrybutora.

Wydawało mi się, że RubyGems są częścią Ruby 1.9. Jaki masz wynik działania komendy:

gem --version

Nie rozumiem, przecież readline to jedna z najpopularniejszych bibliotek Open Source. Jak to możliwe, że nie masz jej zainstalowanej w systemie? Jak dla mnie to bug w OS. Sugeruję, żebyś zgłosił go do producenta/dystrybutora.[/quote]
@Bragi: LOL, też nie mogę pojąć dlaczego Windows nie ma jednej z najpopularniejszej z bibliotek Open Source zainstalowanej w systemie domyślnie :wink:

Nie znam się, nie używam. Z Microsoft mam tylko Xboksa, ale i tak stoi tylko - gram ostatnio niemal wyłącznie na PS3 :slight_smile:

RubyGems sam musiałem instalować. Teraz mam 1.3.4.