Ruby 1.9.3 i Rails 3.1.3 na linuxpl.com

Witam,

założyłem testowe konto na linuxpl.com i mam problem z odpaleniem aplikacji railsowej.

Wysłałem pliki na serwer, wskazałem aby domena prowadziła do aplikacja/public i generalnie działało, tylko, że na starym rubym i passenger wywalał mi błędy począwszy od pliku environment.rb, więc stwierdziłem, że trzeba zmienić wersję rubiego.

Zainstalowałem RVM, zainstalowałem Ruby 1.9.3 i dałem ‘bundle install’. Zainstalował wszystkie potrzebne aplikacji gemy, jednak Ppo wejściu na stronę assenger ciągle “ciągnął” informacje ze starego Ruby (no i gemy ze starego rubiego).

Poszukałem chwile na Internecie jak to rozwiązać no i trzeba w Apache zmienić jakieś vhosty. Poprosiłem załogę linuxpl.com o zmianę i zgodzili się.

Na tę chwilę wpisy wyglądają tak (robiłem wg. instrukcji na tej stronie: http://everydayrails.com/2010/09/13/rvm-project-gemsets.html):

LoadModule PassengerRoot /home/wkoszyk/.rvm/gems/ruby-1.9.3-p0@global/gems/passenger-3.0.11 PassengerRuby /home/wkoszyk/.rvm/bin/passenger_ruby
U mnie wygląda to tak:

[wkoszyk@s85:: ~ ]:$ ruby -v ruby 1.9.3p0 (2011-10-30 revision 33570) [x86_64-linux] [wkoszyk@s85:: ~ ]:$ rails -v Rails 3.1.3 [wkoszyk@s85:: ~ ]:$ which ruby /home/wkoszyk/.rvm/rubies/ruby-1.9.3-p0/bin/ruby [wkoszyk@s85:: ~ ]:$ which rails /home/wkoszyk/.rvm/gems/ruby-1.9.3-p0@rails3app/bin/rails
Po wejściu na stronę nie widzi Passengera w ogóle, wyskakuje błąd “Forbidden You don’t have permission to access / on this server.”.
Coś jest skopane z tym wskazaniem vhosta i Passengerem, ale już się pogubiłem i nie za bardzo wiem jak sobie poradzić z tematem.

Proszę o pomoc.

Nestety na linuxcom.pl wszystko trzeba instalowac przez nich. Z tego co wiem nie pozwalają na rvm ani na inne wersje ruby niz to co jest. Nic sie chyba nie zmienilo. No ale admin na mail odpowiada wiec napisz do niego. Raczej pomocni sa. Moze pozwoli i cos sam dogra.

Z tego co widze juz ci pozwolili na kilka zmian, wiec najlepiej napisz od nich to ci wszystko ustawia

Po pytaniu, czy jest szansa na rubiego 1.9.2 otrzymałem odpowiedź: “narazie nie chyba ze zaintaluje pan sobie sam lokalnie na koncie (samodzielnie) z rvm”.

Czyli pozwalają na RVM, ale radź sobie sam. Niestety nie poradziłem sobie stąd pytanie do Was.
Jedyne co dla mnie zrobili to zmienili ten wpis w Apache, żeby wskazywał na konkretny katalog.

Może macie do polecenia jakiś inny tani serwer, który uciągnie aplikację, która używa carriervawe+mini_magick+plupload do uploadowania zdjęć?

Jeśli pozwalają na RVM, to możesz spróbować po prostu z własnym serwerem aplikacji typu Unicorn albo Passenger Standalone. Byleś mógł otworzyć port, a admini skonfigurowali apacza jako reverse proxy do serwera aplikacji.

Ale generalnie to warto się wynieść na własnego VPSa :wink:

W ostatnim mailu od linuxpl dostałem wiadomość: “chcialem zauwazyc ze wykracza Pan z ustawieniami poza ramy zwyklego shared hostingu, to co Panu ustawiamy- nie mamy tego w ofercie jezeli bedzie Pan potrzebowal wiecej ustawien to bedziemy musieli zaproponowac wlasny serwer prywatny - http://vps.serveradmin.pl
więc niestety nie sądze, żeby dało się zrobić to o czym piszesz :frowning:

Heh, VPS byłby piękny, nawet mam jeden na pół z kolegą, ale jest zbyt słaby (512MB RAM i 1200MHz i nie wyrabia na carriervawe+mini_magick+plupload - podczas uploadowania zdjęć i pomniejszania przez mini_magick wywala błąd o braku pamięci).

Dlatego szukam czegoś innego i pomyślałem o forum RoR PL :slight_smile:

Patrz stopka. I mają świetny support

Sprawdź sobie oferte na www.vipower.pl (Gdańsk) lub www.vihost.pl (Polska lub Gdańsk w zależności od opcji). Są to dwie różne marki jednej firmy. Korzystam z pierwszego i nie narzekam jak narazie. Wcześniej miałem shared na megiteam.pl.

na linuxpl mialem strone tez z wrzucaniem wielu fotek i pomniejszaniem ich i wylaczyli mi strone kilka razy bo za bardzo obciazala ich maszyne, w koncu zaproponowali bym sie wyniósl. Więc lepiej zrob to odrazu.

zadbali o klienta ;]

Na tę chwilę udało mi się uruchomić aplikację na starym VPSie, z linuxpl.com rezygnuję.
Póki nie ma ruchu na stronie to działa mi upload, jak się zacznie to będę musiał albo przenieść albo kupić lepszy VPS w aktualnej firmie (provps.pl). Oferta vipower.pl wydaje się 2x lepsza niż provps.pl…

Carrierwave nie używa czasem RMagicka difoltowo? To by mogło tłumaczyć brak pamięci. Bo mini_magick, tak jak commandline’owy imagemagick, ma niewielkie zużycie pamięci.

Nawet gdyby, to w uploaderze mówię mu żeby korzystał z mini_magick

include CarrierWave::MiniMagick

Zastanawiam się nad inną rzeczą. Na VPSie mam nginxa i jeśli użyję komendy ps -u [ja] -o pid,rss,command to mam taki wynik:

PID RSS COMMAND 6012 1520 sshd: wkoszyk@pts/1 6013 2424 -bash 7827 52292 Passenger ApplicationSpawner: /home/wkoszyk/[aplikacja_1] 9600 900 ps -u wkoszyk -o pid,rss,command 9885 54384 Rack: /home/wkoszyk/[aplikacja_1] 17977 48964 Rack: /home/wkoszyk/[aplikacja_2] 20427 57492 Rack: /home/wkoszyk/[aplikacja_1]
Nie wiem dlaczego Rack dla aplikacji_1 jest uruchomiony dwukrotnie. Jak widać moja cała aplikacja_1 zabiera ponad 150MB pamięci, kiedy nie ma żadnego ruchu na stronie… A wcale nie jest skomplikowana.

Kwestia parametrów Passengera: domyślna liczba startujących procesów aplikacji, liczba która może “pozostawać” (po wykorzystaniu), jak długo itd.

A wrzuć ps -u wkoszyk -o pid,rss,command,stat,ppid

O, dzięki za info. Czy takie rozdwajanie się tego Racka jest potrzebne? Wpływa to jakoś na pracę aplikacji? Jeśli nie, gdzie ustawia się ten parametr?

Rano oczywiście były tylko dwa Racki i nic więcej, więc żeby pokazać listing ‘ps’ jak poniżej musiałem po pierwsze wejść na stronę i żeby pojawił się drugi Rack wejść do panelu administracyjnego. Jakie to ma znaczenie?

PID RSS COMMAND STAT PPID 1903 54108 Rack: /home/wkoszyk/app_1 Sl 1 8131 904 ps -u wkoszyk -o pid,rss,co R+ 26393 9885 54968 Rack: /home/wkoszyk/app_1 Sl 1 17977 49016 Rack: /home/wkoszyk/app_2 Sl 1 26391 1520 sshd: wkoszyk@pts/1 S 26201 26393 2400 -bash Ss 26391 32202 52288 Passenger ApplicationSpawne Sl 32271

Możesz też spojrzeć na passenger-memory-stats. Co do 150mb, to niestety już tak jest, że railsy żrą dużo ramu.