A w temacie. Ideałem raczej nie będzie. Jak już dostaniemy rozwiązanie na dzisiejsze bolączki (mnie najbardziej kręcą refinements), to zawsze znajdzie się kilka innych rzeczy, które można by poprawić. Niezależnie od tego, to co przedstawił Matz, to bardzo dobry kierunek, będę czekał na 2.0 (chociaż pewnie kilka lat minie do stabilnej wersji).
Ciekawi mnie też co wyjdzie z projektu Rite, o którym mówił Matz w drugiej części prezentacji.
[quote=drogus]Ja się pochwalę tylko, że widziałem na żywo
A w temacie. Ideałem raczej nie będzie. Jak już dostaniemy rozwiązanie na dzisiejsze bolączki (mnie najbardziej kręcą refinements), to zawsze znajdzie się kilka innych rzeczy, które można by poprawić. Niezależnie od tego, to co przedstawił Matz, to bardzo dobry kierunek, będę czekał na 2.0 (chociaż pewnie kilka lat minie do stabilnej wersji).
Ciekawi mnie też co wyjdzie z projektu Rite, o którym mówił Matz w drugiej części prezentacji.[/quote]
Będzie na świeta byle przed 2020
Co do samego Rite ciekawie brzmi Rite zamiast LUA w grach. Rite jako język dla do silników gier ma sens. Rite jako język dla mojego telewizora już raczej nie. Zbyt dużo zachodu, zbyt mało korzyści… zadługo musimy na to czekać a już teraz są przecież języki które oferują nawet kitchen sink w telewizorze;)
Ideałem nigdy nie będzie - zawsze będzie coś do poprawy i dodania. Mnie bardziej interesuje, żeby nie skupili się na nikomu niepotrzebnych głupotach, tylko na konkretach, np. współbieżności (ostatnio jak patrzyłem na ruby-core to nie było problemem znaleźć gorące dyskusje, w których padały propozycje dodania ++ i innych pierdół).
Postawiłem takie troche retoryczne pytania zabrakło może tylko emotikony.
Co do współbieżności to model może być chyba zaimplmentowany niezależnie od tego czy jest to JRuby, CRuby, MRI czy coś innego ? Czy się mylę ? Wiem że was interesuje coś out of box, ale Matz chyba nigdy nie skupiał się na takich konkretnych zastosowaniach więc można zrozumieć jego brak zainteresowania tematem… Taka moja spekulacja…