Ruby ActiveRecord MySql błędy

Witam,

nie jest to problem bezpośrednio związany z RoR jednak wydaje mi się, że tutaj mogę szukać pomocy. Problem wygląda tak mam plik konfiguracyjny połączenia z bazą database.yml wyglądający tak

development: adapter: mysql socket: /var/run/mysqld/mysqld.sock encoding: utf8 database: rails_diody_dev username: username password: pass host: localhost
chcę nawiązać połączenie z bazą w taki sposób, ścieżki są poprawne:

ActiveRecord::Base.logger = Logger.new(File.dirname(__FILE__) + '/debug.log') ActiveRecord::Base.configurations = YAML::load(IO.read(File.dirname(__FILE__) + '/config/database.yml')) ActiveRecord::Base.establish_connection('development')
I dostaje taki błąd

jdbc-mysql is only for use with JRuby /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/activerecord-2.3.8/lib/active_record/connection_adapters/abstract/ connection_specification.rb:76:in `rescue in rescue in establish_connection': Please install the mysql adapter: `gem install activerecord-mysql-adapter`(no such file to load -- java(RuntimeError) from /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/activerecord-2.3.8/lib/active_record/connection_adapters/ abstract/connection_specification.rb:73:in`rescue in establish_connection' from /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/activerecord-2.3.8/lib/active_record/connection_adapters/ abstract/connection_specification.rb:68:in`establish_connection' from /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/activerecord-2.3.8/lib/active_record/connection_adapters/ abstract/connection_specification.rb:60:in`establish_connection' from import_from_csv.rb:18:in `<main>'
obsługę MySql mam działająca, aplikacja rails-owa łączy się z bazą. Zresztą coś takiego jak “activerecord-mysql-adapter” nie istnieje.

Ktoś ma jakieś pomysły?

“jdbc-mysql is only for use with JRuby”

Masz jakieś konszachty z javą?

Żadnych. Używam Ruby w wersji 1.9.1.

Kiedyś miałem podobny błąd jak miałem źle skonfigurowane połączenie z bazą. Teraz to jednak nie wchodzi w grę bo aplikacja RoR korzysta z tego samego konfiga.