Ruby instalacja - niereaguje na make

Mam świeżo zainstalowaną Mandrive. Pobieram plik ruby-1.9.1-p0.tar.gz na Pulpit. Wchodzę w konsole i wpisuje kolejno:
su
podaje hasło
urpmi gcc
biorę tak
bez błędów
cd Pulpit
tar zxf ruby-1.9.1-p0.tar.gz
cd ruby-1.9.1-p0
./configure
i wywala mi dużo tego niektóre są yes, niektóre no, ale wydaje mi się że chodzi oto:
checking for if make is GNU make… ./configure: line 22344: make: command not found
i jak wpisuje make to nic się nie dzieje
Bardzo proszę o pomoc, jestem całkowicie zielony.

Witam.

Nie masz make.
Zainstaluj i będzie ok.

Pozdrawiam.

gcc -O2 -g -Wall -Wno-parentheses -I. -I.ext/include/i686-linux -I./include -I. -DRUBY_EXPORT -o error.o -c error.c
wywala mi w jednej linijce to coś szkodzi?

Jeśli jesteś początkujący i chcesz się uczyć Railsów (a chcesz), to weź Rubiego 1.8.7 a nie 1.9.1 – to dwie zupełnie różne wersje.

@Tomash 1.8.7? Poj***o?? Przecież to jest chyba najbardziej bezsensu wersja jaka wyszła…
@tomaszpiaskowski zainstaluj 1.8.6

[quote=teamon]@Tomash 1.8.7? Poj***o?? Przecież to jest chyba najbardziej bezsensu wersja jaka wyszła…
@tomaszpiaskowski zainstaluj 1.8.6[/quote]
Dlaczego bez sensu ? Chyba nie dlatego, że ma wiele użytecznych funkcji (wziętych z języków funkcyjnych typu Haskell), które pozwalają w elegancki sposób rozwiązać problem i jest szybsza niż 1.8.6 ?

No to powodzenia przy wgrywaniu na serwer gdzie jest 1.8.6.

Działam na Windows Vista w Bitnami RubyStack i wszystko ok :slight_smile:

Nie wiem w czym problem. Jeśli wiesz co się zmieniło (a w sumie niewiele) to bez problemu możesz napisać tak, że będzie działać na 1.8.6 i 1.8.7. Ja już jakiś czas temu przesiadłem się na 1.8.7 i wszystko śmiga, a zmiany są tylko na lepsze. Ciekaw jestem co powiesz o 1.9? Że masakra? :wink:

A czemu miałbym instalować na serwerze inną wersję niż na desktopie?

Na wiekszosci serwerow jest 1.8.6. Oczywiście na własnym mozesz robic co ci sie podoba

Właśnie sprawdzilem. Na większości serwerów mamy 1.8.7. Nadal nie rozumiem o jakiej większości Ty mówisz. Nie siej FUD.

Ruby 1.8.7 będzie przede wszystkim na tych serwerach, na których jest Ubuntu > 8.04 i Ruby z repozytoriów.

Ja mam kilka serwerów na których był domyślnie 1.8.5 (Fedora) ale to nie powinno mieć znaczenia bo używanie domyślnej binarki to zły pomysł w każdym przypadku (nieważne czy Ubuntu, czy Fedora czy inny badziew).

Na takim Ubunciaku czy Debianie domyślna binarka Ruby jest wolniejsza niż ta która powstanie po umiejętnym skompilowaniu na danej maszynie. Dlatego Rubiego powinno się instalować ze źródeł albo korzystać z dystrybucji które to robią (np. Gentoo). Nienajgorszym pomysłem jest również skorzystać z REE który jest kompilowany po pobraniu i zawiera szereg optymalizacji (odpowiednie flagi kompilacji dla Railsów i podrasowany GC ).