Przez ostatnie miesiące poznałem Ruby oraz udało mi się napisać jedną całkiem złożoną aplikację w Rails.
Przymierzam się teraz do pisania pracy magisterskiej i się zastanawiam czy użyć Railsów - które znam czy podobnego Frameworka Grails stworzonego dla języka Groovy. Za tym drugim przemawia to, że będę mógł skorzystać z bibliotek napisanych w Javie (w sumie w JRuby też bym mógł) i dodatkowo nauczyłbym się czegoś nowego.
Grailsy w sumie to liznąłem lekko, stworzyłem kontroler oraz model (nie pamiętam jak się to w Grails nazywa). Zauważyłem drobne też różnice.
Dla mnie Grails wygląda jak by Javowcy nie mogąc skumać składni i piękna ruby na siłe spróbowali rails bardziej javowym zrobić, no ale to pewnie tylko subiektywna ocena przeciwnika Javy
Odpuść javowcom, Groovy i Grails to najbliższe Ruby i Rails technologie spośród tych, które wyszły ze świata javowego
Groovy i Grails są absolutnie rewelacyjną opcją kiedy trzeba dopisać coś do już istniejącego stosu javowego.
Ale żeby pisać coś od początku – Ruby/Rails lepsze.
Ja mam taką sytuację, na 100% wiem, że będę musiał skorzystać z bibliotek napisanych w Javie i od tego nie ma odwołania. Tylko się zastanawiam czy Grails czy JRuby on Rails.
Dzięki za opinie. Ja jestem fanem Javy, ale teraz chyba numer 1 dla mnie to Ruby oraz Railsy.
[quote=Tomash]Odpuść javowcom, Groovy i Grails to najbliższe Ruby i Rails technologie spośród tych, które wyszły ze świata javowego
Groovy i Grails są absolutnie rewelacyjną opcją kiedy trzeba dopisać coś do już istniejącego stosu javowego.
Ale żeby pisać coś od początku – Ruby/Rails lepsze.[/quote]
Ktoś wie jak się ma wydajność/skalowanie Grails do Rails?