Ruby on Rails - książka po polsku

Część z was już wie, że od jakiegoś czasu piszę książkę na temat Railsów (dla Helionu). W związku z tym, że to będzie najprawdopodobniej pierwsza tego typu pozycja po polsku, chciałbym aby dobrze spełniła swoje zadanie: tj. zainteresowała i przyciągnęła do RoR większą liczbę Polaków. Ta ma na razie roboczy tytuł: “Ruby on Rails. Ćwiczenia.” Z założenia nie powinna przekroczyć 100-120 stron. To powoduje, że książka musi opisywać tylko najważniejsze kwestie. Niektóre będą opisane dokładniej, inne będą podane w formie bardzo węzłowatej. A jeszcze inne muszą zostać pominięte. W przeciągu najbliższych kilku dni chciałbym ostatecznie zamknąć szkic zagadnień. Zanim, to jednak zrobię, chciałbym zebrać jakieś wasze sugestie. Tu jest mój outline. Być może niektóre sekcje będą musiały być pominięte z racji ograniczonego miejsca.

(Najprawdopodobniej będzie wydana jeszcze druga, obszerniejsza książka na ten temat. Tam będzie więcej miejsca na dokładniejsze opisanie Railsów i Rubiego. Będzie można dodać trochę druzgocących :wink: porównań do innych języków i frameworków. Ta jednak ma być z definicji, niedużym, pomocnym wprowadzeniem do tematu i ma spełnić rolę wabika do głebszego zainteresowania się tym wspaniałym frameworkiem)

Świetna sprawa! Czekam z niecierpliwością. Jak na wprowadzenie do tematu, spis treści wygląda bardzo okazale. :wink: Podejrzewam, że zainteresuje wielu programistów.
Cholera - konkurencja się będzie tworzyć :wink:

Gratuluje! Mam nadzieje ze ksiazka ukaze sie niebawem.

Czy aby te 120 stron wystarczy? To moze byc wyzwanie :slight_smile:

Takie tam luzne sugestie:

Jezeli sam ruby mialby byc w tej ksiazce to wydaje mi sie, ze powinny byc to informacje absolutnie niezbedne do uzywania rails. Czyli zasadniczo to co tam jest w spisie tresci. Nie wiem, moze tez troche o message vs. method, duck typing, method_missing i metody dynamiczne - cos co odroznia ruby od java czy php - cos w stylu http://onestepback.org/articles/10things/.

Zakladam, ze glownymi odbiocami raczej nie beda osoby zaznajomione z idea ormow i mvc bo ci juz dawno musieli przejsc na angielski. Wiec na pewno jakis background do tych patternow by sie przydal ale najlepiej chyba na zywym przykladzie.

Konwencje nazewnicze - “Opinionated software” - wazna sprawa.

Co do ActiveRecord to najwazniejsze wydaja mi sie crud, mapowanie relacji, migrations, walidacja i moze troche o callbacks (np. na przykladzie upload pliku).
Mysle, ze aggregations i dziedziczenie mozna pominac lub tylko zaznaczyc.

Sam chetnie przeczytalbym wiecej na temat rjs templates bo to nowosc i nawet w Recipes za wiele o tym nie ma - sprawa niby prosta ale …

Globalize i lekka alternatywa np. localization. Tutaj tez wspomnialbym o problemach z utf-8.

Moze tez przyklad prostego systemu authentication/authorisation ale np. przy uzyciu acts_as_authenticated + acl_system (http://brainspl.at/articles/2006/02/20/new-plugin-acl_system) - To jest w Rails Recipes ale “home-grown” a tu mozna by pokazac jak korzystac z pluginow i generatorow

Co do enginow to chyba krotkie wyjasnienie i link do projektu wystarczy. Byc moze jakies wizualne (przekroj przez warstwy aplikacji) pokazanie roznic pom. pluginem, generatorem, komponentem i enginem.

Nie wiem czy na ActionWebservice starczy miejsca - chyba lepiej bardziej szczegolowo potraktowac ActiveRecord/Controller/View i troche o Mailer.

A bardziej zaawansowane tematy do ksiazki “Rails. Druga odslona.” :slight_smile:

Myślałem także, aby może przyjąć konwencję faktycznie ćwiczeń (tak jak sugerowany przez Helion tytuł). Czyli budowania krok po kroku aplikacji, np. sklepu internetowego (temat najb. popularny). Od prostego scaffolding po coraz bardziej złożone kwestie. I wszystkie opisy RoR by były obudowane wokół budowania tej aplikacji. Ale na razie nie mam pełnej wizji takiej aplikacji. Więc chyba zostanę przy dotychczasowym planie. Za mało miejsca aby to aż tak rozbudować. Bo trzeba i teorii i przykładów a miejsca mało.

Moze faktycznie cos w rodzaju takiego kompletnego tutoriala. Sklep, aukcje online albo cos na ksztalt flickr-a. Sporo Ajaxu - np koszyk w stylu http://www.panic.com/goods/. Co sie da poprzez pluginy i generatory - AGILE!. Jakies krotkie wprowadzenie do skladni ruby bez wnikania w szczegoly na poczatku, a jakies bardziej zaawansowane wyjasnienia w sekcji typu “under the hood” + linki do Programming Ruby czy Rails Api. Cos typu: nie mysl tylko powtorz, zlap idee a zrozumiesz w swoim czasie.

Trzeba chyba tylko wyjsc z zalozenia, ze ksiazka ma byc dla osob, kt. mialy juz stycznosc z jakims jezykiem progr. php, java czy chocby pascal.