Na http://www.linux.pl pokazał się news o nowej wersji Linux-EduCD. Używam tego od jakiegoś czasu. Wbrew nazwie jest to dystrybucja Linuksa uruchamiana bezpośrednio z CD, z dużą ilością softu developerskiego, multimedialnego, gier itp. Całość bazuje na Knoppiksie i Debianie i można instalować to na dysku jak każdą inną dystrybucję.
W nowej wersji na płycie jest Ruby, RadRails 0.6.2, Railsy, Rubygems, dokumentacja i jakieś dodatkowe biblioteki.
p.s. żeby korzystać z MySQLa podczas zabawy z Railsami w systemie uruchomionym
z płytki, podczas uruchamiania CDka wybrać opcję “UNIONFS” (druga opcja w menu podczas uruchamiania płyty). Po instalacji na dysku wszystko działa rzecz jasna bez żadnych dodatkowych opcji
Może warto żeby Helion, skoro wydaje już książke “Ruby on Rails od podstaw” (można już zgłaszać mailowne
zapotrzebowanie na stronie :)) dodał do książki taką płytkę. Gotowe do uruchomienia środowisko, narzędzia
programistyczne a może dodatkowo np przykłady z książki na pulpicie czy jakoś tak? Bez potrzeby instalacji i konfiguracji kilku rzeczy człowiek wkłada CD do napędu i działa.
Czy ja wiem. Gdyby dogadać się z autorem Linux-EduCD, żeby wypuścił wersję na CD a nie na DVD. Do tego np. logo Helionu na tapecie i splashach. Mają przy okazji reklamę. Przy średnim nakładzie koszt wytłoczenia CD jest praktycznie żaden. Wiem bo znajomy pracował w Software Wydawnictwo i wiem ile płacą za CD przy ich nakładach na jeden numer.
Ludzie, po co komu dzisiaj płyta do książki. Nawet przy szybkim cyklu wydawniczym oprogramowanie będzie już przeterminowane. W czasach powszechnego dostępu do internetu CD w książce jest anachronizmem.
po pierwsze nie kazdy z potencjonalnych czytelnikow mieszka w duzym miescie, gdzie szybki dostep do sieci Internet rzeczywiscie nie stanowi problemu
po drugie nie kazdy korzysta z linuxa, a wersja live jest b.dobrym sposobem na propagowanie tego systemu i rozwiazan wywodzacych sie z tego srodowiska
Po trzecie z tym “przeterminowaniem” to troche na wyrost, to ma byc system na kilka godzin, na potrzeby tutoriali, przykladow, a nie na serwer
Moim zdaniem taka płyta jest niepotrzebna.
Pod windowsa są przecież InstantRails, a jeżeli ktoś pracuje na linuxie, to prawdopodobnie będzie umiał zainstalować railsy.
No i tu byś się zdziwił Sama instalacja railsów i ruby na Linuksie to nic wielkiego.
Ale już np. zarzucenie i skonfigurowanie odpowiedniej biblioteki, żebyś mógł bezproblemowo
łączyć się z MySQL z poziomu Rails, czy innymi bazami to już nie jest taki banał
(opisane jest to na wiki Railsów, ale nie jest to bynajmniej błahe).
Poza tym sam używam Linux-EduCD. System uruchamia się jak Knoppix
praktycznie na wszystkim i nie potrzeba do niego żadnej wielkiej wiedzy. No i
masz od razu narzędzia deweloperskie (RadRails, KDevelop z wtyczką do Ruby i Rails), bibliotekę
do Qt i dokumentację.
Mi się wydaje że takie gotowe środowisko, w szczególności gdyby aplikacja opisywana
w książce już była np. na takiej płytce to fajna sprawa. Ale to oczywiście tylko moja
opinia. Helion już niejednokrotnie dodawał różne live-cd do swoich książek.
No i sam Ruby jest w końcu “linux-friendly”. Metz (twórca Ruby) też używa Linuksa
i Emacsa
Inicjatywa swietna i widac, ze ludzie potrzebuja takich rozwiazan…stad np taka popularnosc ogolnei dystrybucji Live-CD.
Fakt, ze sa dobre narzedzia takie jak InstantRails pod M$ i Locomotive pod Maca a na Linuxie tym, ktorzy nie chca meczysz sie z konfiguracja Apache lub Lighttpd pozostaje niezastapiony WEBrick.
Co do Locomotive to jestem wielkim fanem i przydalby sie port na Linuxa i Windowsa.
[quote]Ale już np. zarzucenie i skonfigurowanie odpowiedniej biblioteki, żebyś mógł bezproblemowo
łączyć się z MySQL z poziomu Rails, czy innymi bazami to już nie jest taki banał
(opisane jest to na wiki Railsów, ale nie jest to bynajmniej błahe).[/quote]
Trzeba w takim wypadku się przesiąść na dystrybucję dla leniwych - Gentoo na przykład
[quote]Poza tym sam używam Linux-EduCD. System uruchamia się jak Knoppix
praktycznie na wszystkim i nie potrzeba do niego żadnej wielkiej wiedzy.[/quote]
Oczywiście. Taki system jest bardzo fajny, szczególnie jeżeli chcemy popracować w miejscu, gdzie do własnego komputera nie mamy dostępu. Ja pisałem tylko, że nie widzę sensu w dołączaniu jej do książki. Ale skoro jest kilka osób, które są za, to pewnie warto taką kwestię przemyśleć.
A mi Locomotive ciekło dość mocno na 10.3.9 i potem przez chwilę na 10.4.7, więc ostatecznie na serwerek wewnętrzny do firmy postawiłem normalnie skompilowane wszystko wg przepisu z http://hivelogic.com/articles/2005/12/01/ruby_rails_lighttpd_mysql_tiger i od tego czasu wszystko gra.
Oczywiście cieknące Locomotive nie ma znaczenia na stacji roboczej programisty, ale przez jakiś czas stosowałem to na serwerze w firmie (z lenistwa…).