Ruby - problem z modelem

Witam, tworzę aplikację na projekt do szkoły i mam pewne pytanie.
Wyświetlam pacjenta z modelu w “pacjents/show” po wybraniu jednego z nich, następnie przechodzę do “poradnias/index” aby wybrać odpowiednią poradnię, lecz po wybraniu jej chcę w /show wyświetlić dane poradni (to bez problemu), ale i dane wcześniej wybranego pacjenta.
Jak takie coś zrobić? Proszę o pomoc, to na pewno jest proste a ja z Ruby mam do czynienia od kilku dni:)

Jebuem ostro :D. Poczytaj o relacjach bazodanowych.

3 Likes

Na pewno twoja odpowiedź pomoże mi zrobić to co chcę :slight_smile:

Najlepiej by było, jakbyś stworzył jakiś nadrzędny model, np wizyta i w nim trzymał referencje do pacjenta i przychodni, ułatwiłoby Ci to dostęp do jednego i drugiego.

Problemem jest to, że robiliśmy Diagram Przypadków Użycia i każdy ma teraz zaimplementować go :slight_smile: Do tego cely zdecydowali się na Ruby a ja nigdy nie miałem z tym doczynienia i nie orientuje się w tym a nie mam tyle czasu żeby przyswoić sobie sporo z tego tematu :stuck_out_tongue: Po prostu potrzebuję zrobić to aby zaliczyć przedmiot i coś tam zacząłem :smile:

Ze względu na inflekcje nie nazywaj modeli po Polsku. Tego się potem nie da czytać, a tym bardziej z tym pracować.

Na okoliczność “żeby zadziałało”, jak przy pacjencie zapiszesz:

session[:last_patient_id]=@patient.id

to w przychodni możesz wyświetlić np:

Patient.find(session[:last_patient_id]).name

@deadman To na pewno jest to o co mi chodzi, ale próbuję tego użyć i możliwe, że źle to robię bo nie działa :slight_smile: Pewnie w złym miejscu to wpisuję;)

Zrobiłem :wink: @deadman dzięki wielkie :slight_smile:
@fizzlebubble (…)