Ruby, RoR w Gliwicach?

Witamy

Razem z grupą znajomych, zajmującą się od pewnego czasu programowaniem w Rubim, postanowiliśmy zmobilizować śląską społeczność związaną z tym językiem :slight_smile: Do tej pory wszystkie wydarzenia w tej tematyce odbywały się w Krakowie czy w Warszawie, jesteśmy jednak przekonani, że na Śląsku również są ludzie, którzy mieli styczność z Rubim i chcieliby rozwijać się w tym kierunku.

Myślimy o poprowadzeniu spotkań na temat samego języka, a także Ruby on Rails.

Jeśli ktoś z Gliwic lub okolic jest zainteresowany prosimy o feedback jak Wy widzielibyście takie spotkania ? Bierzemy pod uwagę wykłady, prezentację, barcampy, bootstrapy czy inne formy spotkań :slight_smile:

Jesteśmy teraz na 9 semestrze na polibudzie, jak na razie mamy słaby odzew od kolegów studentów (kilka osób ewentualnie było zainteresowanych). Mamy nadzieję, że tutaj pójdzie lepiej :slight_smile: Fajnie jakby znaleźli się ludzie bardziej doświadczeni, gotowi podzielić się swoją wiedzą.

W innych miastach to działa, więc dlaczego nie miałoby zadziałać w Gliwicach ? :slight_smile:

Marek - jid/mail: marek.kowalcze(at)gmail.com
Kuba - jid/mail: kuba(at)jah.pl

Tez swego czasu myslalem, ze przydalo by sie zorganizowanie jakiegos slaskiego community. Popieram wiec pomysl.

Ale dlaczego Gliwice? Stolica Slaska to Katowice… :wink:

Stolicą Śląska jest Rybnik :slight_smile:

Jeśli spotkania będą w weekendy to mogę wpaść z jakąś gościnną prezentacją. W końcu ciągle jestem zameldowany w Gierałtowicach :slight_smile:

dla nas Gliwice ponieważ tu jesteśmy na studiach :slight_smile:

no, widzę, że podoba się Wam pomysł więc jest dobrze :slight_smile: na razie nie wiem po prostu czy uda się nam zwerbować więcej nowicjuszy czy raczej ludzi, którzy sami mogliby się czymś podzielić z resztą. Od tego zależeć będzie forma spotkań, ale wydaję mi się, że jakoś sensownie będzie się dało to zorganizować, tak aby wszyscy chętni na tym skorzystali.

Jak ktoś by miał jakieś konkretne propozycje np. zaprezentowanie jakiejś biblioteki, której używał to niech pisze śmiało. Dobrze mogło by się też sprawdzić podejście zastosowane w railcastach tzn. przedstawienie problemu - i podanie paru rozwiązań, wszystko zamknięte w 20-30min. Co o tym sądzicie ?

Mimo, iż jestem początkującym programistom Rubyiego/RoR z chęcią wziąłbym udział w takim spotkaniu. Niestety na chwilę obecną byłbym raczej słuchaczem, aniżeli prelegentem :frowning: Tak, czy inaczej, uważam ten pomysł za świetną inicjatywę do której z chęcią się przyłącze :slight_smile:

Chętnie się wybiorę na jakieś spotkanie jeśli było by to w tygodniu popołudniami (pracuję w Gliwicach, jednak tu nie mieszkam).

PS. Programuję w Ruby (Rails) od około 2 lat.

Czy są jakieś wieści na temat rozwoju ideii ŚKRUG’a? :>

Jeszcze nie mamy ustalonego terminu, ale prawdopodobnie będzie to koniec października albo początek listopada. Na pewno pojawi się tutaj informacja o dokładnej dacie. Pierwsza prezentacja raczej odbędzie się w tygodniu.

http://srug.pl/ - zapraszam wszystkich zainteresowanych na naszą stronę, gdzie będziemy zamieszczać wszelkie informacje na temat naszej działalności. Pierwsze spotkanie odbędzie się najprawdopodobniej początkiem listopada. Potwierdzimy to na blogu w tym tygodniu.

Pierwsze spotkanie odbędzie się 3 listopada (poniedziałek) na wydziale AEiI Politechniki Śląskiej w auli B (parter) o godzinie 16.30.

Szczegóły na stronie www.srug.pl

“oparty na dymnamicznym” ?? ale plakat ladny :stuck_out_tongue:

Tak, wdarł się mały błąd, na szczęście tylko w pdfie:) na plakatach będzie ok.

Mam nadzieję, że ta jedna literówka nie Was zniechęci do przybycia na spotkanie?:slight_smile:

Wśród tych, którzy się zapiszą na spotkanie rozlosowane zostaną małe upominki!

Popieram pomysl… jak to by wygladalo? Oczywiscie ja bylbym tylko pasywnym sluchaczem :slight_smile:
Nastepne spotkanie sie jakiesz szykuje?

ja również chętnie bym się pojawił na takim spotkaniu:)

PIerwsze dwa spotkania były kierowane do osób nie znających Rubiego lub znających nieznacznie. Na kolejnym chcielibyśmy się już skupić na tematyce, która powinna zainteresować nie tylko początkujących programistów Rubiego, ale też bardziej doświadczonych.
Informacje o dacie spotkania na pewno tu umieścimy (w dziale SRUG).
Jeśli macie jakieś pomysły lub uwagi - dajcie nam o tym znać, czy to na maila spotkania@srug.pl, czy to dodając komentarz na stronie http://srug.pl/.
Zachęcamy do zainteresowania się rozwijaniem aplikacji, która powstała na prezentacji (nagrody wciąż czekają).
Szczegóły można znaleźć tutaj: Movie Pole

Świetnie w ogóle ze to robicie ^^
niech Śląsk da o sobie znać ^^

może rotacyjnie miasta? :slight_smile: Gliwice, Katowice, Bielsko, Pszczyna :stuck_out_tongue: