Może część z was wie, ale w tym roku Google Summer of Code nie uwzględniło żadnych projektów w języku Ruby. Kilka osób się wzięło, zrobiło zrzutę i powstało Ruby Summer of Code http://rubysoc.org/
Z przyjemnością pragnę ogłosić że zakwalifikowały się dwie osoby z Polski (o tych wiem): Piotr Sarnacki który będzie pracował nad modularnymi aplikacjami (reusable apps) i automatycznym panelem adminsitracyjnym dla RoR
oraz Marcin Raczkowski który będzie pracował nad Identity Map dla Active Record
Pod koniec wakacji możecie się spodziewać sporo ciekawych rzeczy w ekosystemie Ruby.
Ech, oczywiście moja duma nie pozwoliła się nie pochwalić
I ten no patriotyzm, aż dwie osoby na 20 miejsc z Polski! Możemy wreszcie pokazać co potrafimy, i zapisać się złotymi zgłoskami w świecie Open Source tehe
Okazało się, że trochę w rubysoc namieszali. Napisali mi, że połączyli moje 2 zgłoszenia (admin i reusable apps), a teraz się okazało, że połączyli moje zgłoszenia ze zgłoszeniem tego pana: http://twitter.com/hurrycane (on zgłaszał panel admina) i będziemy nad tym wspólnie pracować. Ja jestem bardziej odpowiedzialny za reusable apps, a on za panel admina, ale postaram się dołożyć swoje kilka groszy do admina - to jest jeden z feature’ów, których już od dawna nie mogę się w railsach doczekać
UPDATE:
Tak przy okazji, strasznie dużo osób spoza USA. 3 osoby są z Brazylii, 2 z Niemiec, Kolumbia, Portugalia, Australia, Rumunia… z USA chyba trzech delikwentów na razie widziałem.
[quote=alex]a pythonowcy nie maja czasem w django czegos podobnego (automatycznego
generowania panelu amina) ?[/quote]
Mają. I tego im właśnie zazdrościmy!
Niestety mi z Sumer of code nie wyszło, z jednej strony ja dałem dupy z alokacją czasu, z drugiej z różnych powodów IM nie zostanie prawdopodobnie zmergowane do core - okazało się niestety że w najczęściej używanych przypadkach zmniejsza wydajność oraz psuje za dużo projektów Możliwe że w końcu znajdzie swoje miejsce jako plugin.
Masz chyba nieaktualne informacje Z tego co wiem, to IM zostanie zmerge’owane do core’u. Będzie domyślnie wyłączone dla istniejących aplikacji, ale włączone dla nowo wygenerowanych od railsów 3.1.
@Tomash: ponoć “wypaliło” ok. 75% projektów, ale rzeczywiście nie ma żadnego podsumowania. Pogadam z ludźmi od organizacji RSoCa, może udałoby się coś takiego zorganizować.
Dla mnie IM to jest kluczowy feature tej wersji. Dzięki temu mega dużo złożonych przypadków kiedy wiele obiektów od siebie zależy i zmieniamy je jednocześnie jest dużo łatwiej zrobić. Czekam na to z niecierpliwością.