Ruby - wsparcie dla: XML/Xpath, RDF, JSON itd?

Hej.

Jako bardzo wczesne postanowienie noworoczne postanawiam sobie wiecej moich skryptow pisac w Ruby.
Ostatnio wiecej do czynienia z Ruby mialem dosyc dawno (ok. 3 lata temu) - fajnie sie pisalo, ale bibliotek nie bylo albo bylo pelne bledow, no i komputery wolniejsze :wink:
A jak to wyglada teraz, przykladowy problem z codziennego zycia na polskiej wsi: mam zrodlo danych w XMLu i chce przetworzyc na RDFa i JSON (sobie tylko znanym sposobem - a moze jest cos gootwego) - jakich bibliotek mam uzyc do parsowania XMLa a jakich do wyprodukowania ww formatow na wyjsciu?

gemy:
do XMLa: nokogiri
do JSON: json

Do RDF-a https://github.com/bendiken/rdf - mają plugin do RDFa. Nie korzystałem, ale API wygląda ok. Jest też ActiveRDF, ale niestety nie rozwijane od dłuższego czasu i służy przede wszystkim do czytania danych a nie ich eksportowania. Jest też reddy, ale ta biblioteka nie była aktualizowana od 2009 roku więc nie ma sensu się nią zajmować IMHO.

BTW do czego chcesz używać RDFa?

Wydaje mi się, że część odpowiedzi na pytania typu “czego użyć do X” można znaleźć na ruby toolbox. Ja właśnie tam zaczynam szukanie “koła”, którego nie chcę tworzyć od początku…