Ruby z/lub Rails Początki

Cześć wszystkim, jestem tu nowy więc może na początek coś o sobie. Mam 17 lat, staram się rozwijać w kierunku aplikacji internetowych, zawodowo używam PHP jQuery JS i AS2.
Mimo że nie jestem w stanie powiedzieć że którymś z powyżej wymienionych języków znam bardzo dobrze, to chciał bym zgłębić tajemnice Rubiego.
Zaintrygowały mnie takie metody jak sort length max reverse oraz strona: http://tryruby.org/ tak więc zakupiłem troszkę literatury: Ruby Receptury HELION, Agile Programowanie w Rails Wyd. II HELION, Rails Przepisy HELION.

I po kilkudziesięciu stronach z każdej z osobna udało mi się zainstalować Instant Rails MYSQL APACHE RUBY RAILS.

I teraz seria pytań których nie potrafię sam rozwiązać:

1. Jeżeli włączę IR i zamieszczę w folderze www jakiś projekt, to normalnie jest on widziany lokalnie jak i na IP zewnętrznym, jednak gdy utworzyłem nowy projekt Rails o tak:
    1.1 Utworzyłem folder na realizacje oraz w terminalu IR wpisałem rails my_app1
    1.2 ruby script/sever (tutaj uruchomiłem www na porcie 3000
    WOW teraz jeżeli wpiszę localhost:3000 mam startową stronę Ruby on Rails! Tylko dlaczego nie działa to w ten sposób: IP_ZEWNĘTRZNE:3000??

Tak, stworzyłem i uruchomiłem serwer, no ale jak dalej działać? Troszkę poczytałem i stworzyłem kontroler hiworld w terminalu i dodało mi o takie pliki => hiworld_controller.rb | hiworld_helper.rb oraz w folderze Views pokazał się folder hiworld. Pliku ~helper~ nie ruszałem, natomiast kontroler zrobiłem o tak:

z:

class SayController < ApplicationController end
do:

class SayController < ApplicationController def hi end end
mimo że nie dało to żadnych skutków, czytałem dalej i ot co: teraz używam adresu: localhost/hiworld/hi
wyskoczył błąd! pewnie, jak zawsze czytam dalej i utworzyłem plik: hi.rhtml w folderze hiworld.

i teraz natknąłem się na problem nie do zgryzienia i masę pytań które mi nachodzą do głowy.
mój plik hi.rhtml popełniłem następująco:

[code]

Rails!
  • Dodawanie <%= 1+3 %>
  • Złącz <%= "kow" + "boj" %>
  • Czas za godzine <%= 1.hour.from_now %>

<% 10.times do %> Powtórz!
<%end %>
<% res = "tekst"; tablica = [1,4,8,4,2,6]; %> <%= res; tablica.max; %> [/code] i teraz tak: jak wydrukować jakąś zmienną? bo niewierze że wymagana jest taka sytuacja jak poniżej, gdzie wymagane są znaczki <%= [code]<% res = "tekst"; tablica = [1,4,8,4,2,6]; %> <%= res; tablica.max; %>[/code] kolejny problem to jak dodać do tego styl, ponieważ jeżeli umieściłem odpowiedni kod html a plik *.css w folderze hiworld to to chyba powinno działać, a tak niestety nie jest. ----------------------------------- I teraz najważniejsze: jak do tej pory, tworzyłem swój szablon strony za pomocą htmla css flasha jquery i innych wizualnych efektów a następnie uzupełniałem go w odpowiednie skrypty php i wszystko działa.

lecz tutaj kompletnie nie potrafię złapać logi działania:
jak utworzyć stronę www z linkami do konkretnych skryptów? i czy każdy skrypt to osobny kontroler? a jeżeli tak to czy mógł bym prosić o jakaś mapę myśli/działań? co co by mogło mi pomóc.

Jak np zrobisz stronę główną z z menu środkiem i wczytywaniem nowości do środka? lub na jakiej zasadzie by musiały działać linki z metodą GET z Phpa. ?zmiena=$1 w Rubym, jak się do nich odwołać, jak stworzyć skrypt specjalnie dla tego linku i jak wyciągnąć z tego dane?

jak w ogóle stworzyć jakiś projekt z kontrolerów czy jak to tam trzeba?

Pozdrawiam oraz przepraszam że tak to zagmatwałem, lecz po prostu tak to rozumiem.

Proszę o pomoc, z góry dziękuje :slight_smile:

KrzysiekKCN

AD 1. Wygląda na to że ./script/server binduje ci port 3000 na adresie ip 127.0.0.1 (localhost) spróbuj uruchomić z -b 0.0.0.0 lub konkretnym adresem ip który masz na interfejsie.

Oj musisz zacząć od MVC na początku i tego że czas przestać programować na zasadzie jednego pliku w który wszczepiasz kod php. Poogolądać wszystkie screen casty od RayanB, poczytać kurs wprowadzający do Rails. Obejrzeć blog w 15 minut i samemu zrobić go kilka razy. Jak coś po drodze będzie nie tak to zapytaj, pomożemy:

Link to filmów: http://railscasts.com/

(Weź pod uwagę, że Rails masz prawdopodobnie w wersji 3.x a większość filmów jest do wersji 2.x.

A jak chcesz coś aktualnego do Rails 3.x to polecam http://ruby.railstutorial.org/ruby-on-rails-tutorial-book

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. teraz usunę wszystko i spróbuje zainstalować Railsa 3.0

[quote=gotar]Link to filmów: http://railscasts.com/

(Weź pod uwagę, że Rails masz prawdopodobnie w wersji 3.x a większość filmów jest do wersji 2.x.[/quote]
Najlepiej oglądać od 300 odcinka, bo są aktualne, potem wrócić do starszych i uzupełniać wiedzę z pomocą google/githuba.