Hejka
Mam takie pytanie odnośnie Rubygems, chyba każdy programista Rubyego je kojarzy. Mianowicie, czy taki twitter korzysta z ruby gemsów? Bo chodzi mi o to czy na przykład jakbym napisał projekt z użyciem biblioteki np FAKER i tak go zaprezentował na jakimś to czy nie byłoby takich komentarzy “Eeee gotowiec”. Czy doświadczony programista powinien używać gemsów?
Wiecie o co mi chodzi :)?
Tak. Każdy korzysta z bibliotek. Nie tylko rubiowcy. Wraz ze wzrostem doświadczenia nauczysz się jednak kiedy warto to robić a kiedy nie.
Tak jak napisał @mentro - jak najbardziej się korzysta. Gdyby nie te gotowe biblioteki to 90% czasu wszyscy programiści spędzaliby na pisaniu kodu rozwiązującego bardzo podobne biblioteki. Sztuką jest jednak wyrobić sobie wyczucie kiedy z takiej biblioteki skorzystać a kiedy nie. Jest to związane m.in. z tzw. “dependency hell”, ale na początkowym etapie nauki programowania nie musisz sobie tym zaprzątać głowy.
Dodałbym od siebie jeszcze że na początku przygody z railsami proste problemy lepiej starać się samemu rozwiązywać (w celu nauki) a nie polegać tylko i wyłącznie na gemach
A Ty znowu o tym acts_as_versioned…
Wojtek, widzę, że pamięć już nie ta! vestal_versions
.