Czy jesteś pewien, że mysql jest poprawnie zainstalowany?
Czy próbowałeś może tego? http://railsinstaller.org W paczce jest sqlite, do nauki powinien wystarczyć w zupełności.
Aha, i zaraz się tu znajdzie całe stado ludzi, którzy polecą Ci zainstalować Ubuntu. Nie słuchaj ich, ubuntu zainstalujesz za miesiąc. Do nauki podstaw Windows powinien dać radę.
Ok. Postanowiłem zrobić tak, jak mi powiedziałeś, tj. ściągnąłem paczkę z railsinstaller.org. Zainstalowałem wszystkie jej składniki. Tutaj napotykam na schody. Odpalam Rails Command Prompt. Chcę utworzyć nową aplikację.
Wpisuję:
“rails new Firstapp”
Po chwili wyskakuje mi Error:
Installing json (1.8.0)
Gem::Installer::ExtensionBuildError: ERROR: Failed to build gem native extension.
Z tego co wiem, to w tej paczce, którą ściągnąłem są gemy/devkity. Z tego co wyczytałem na internecie, to winę za error ponosi Bundler.
Instaluję Railsy już drugi dzień. Za każdym razem w którymś momencie się wykrzacza. Proszę o pomoc.
niewiele osób z tego forum pracuje w ror na windows. Jeżeli koniecznie chcesz miec winde uruchom virtualboxa z ubuntu. instalacja ror będzie wtedy szybka i przyjemna, na forum znajdziesz tutaj kilka opisów jak to zrobić szukaj rvm
Miałem kiedyś Ubunku. Zniechęciłem się do niego, gdy system mi się posypał z dwa razy. Raz podczas upgradowania systemu. Miałem dystrybucję: “Przyjazny Puchacz v12.04 PL”
zasada Ubuntu - zawsze instalujemy oficjalną wersję wypuszczoną przez Canonical i dopiero potem wgrywamy pliki spolszczające (instalator i tak pyta o język instalacji); nigdy nie instalujemy “wersji polskawych”, gdyż są po prostu słabiej przetestowane
zasada Ubuntu - unikamy aktualizowania systemu do kolejnych wersji przy pomocy systemowego okienka, jeśli nie mamy dużego doświadczenia z tym systemem
P.S. Zwróć uwagę na słowo “virtualbox” w wypowiedzi koprada. To jest rozwiązanie Twoich problemów. Naprawdę, uruchamianie środowiska Railsowego na Windowsie nie ma sensu.