Runner + Gem Whenever (Cron) + Mailer = problem z wysyłaniem maili

Stworzyłem model, który po uruchomieniu za pomocą runnera powinien wysyłać do użytkownika wiadomość email. Jeśli uruchamiam to z konsoli to mail jest wysyłany bez problemu. Natomiast do zabaw z cronem polecił mi ktoś na tym forum gem whenever więc użyłem go do utworzenie akcji która uruchamia runnera, tak żeby akcja wykonywała się okresowo. A oto mój kod poniżej:

app/models/run.rb

class Run def self.test user = User.new user.email = "wafcio@gmail.com" UserMailer.mail_user(user).deliver end end
app/mailer/user_mailer.rb

[code=ruby]class UserMailer < ActionMailer::Base
default :from => “test@domena.pl”

def new_user(user)
@user = user
mail(:to => user.email,
:cc => user.email,
:subject => “Temat: #{t(‘mailer.welcome’)}”)
end
end[/code]
Po utworzeniu tego kodu do pliku config/schedule.rb wpisałem:

every 1.minute do runner "Run.test" end
Następnie dodałem akcje do crona poleceniem:whenever --update-crontab aplikacja
Po wylistowaniu akcji crona mam:

crontab -l
* * * * * /bin/bash -l -c 'cd /home/wafcio/aplikacja && script/rails runner -e production '\''Run.test'\'''

I mail niby jest wysyłany ale na adres root@domena.pl a nie adres email użytkownika.

Ustawiłem ręcznie akcje do wykonania w crontab, ale niestety też wysyła maila na root@domena.pl

Podsumowując jak uruchamiam Runnera ręcznie w konsoli to mail wysyła na prawidłowy adres a jak uruchamia go cron to mail jest wysyłany na nieprawidłowy adres. Wie ktoś jakby to można naprawić ?

czyli wg ciebie należy zmienić nazwę metody w klasie mailera, chyba nie tędy droga.

Już znalazłem co było nie tak, ten gem dodawał automatycznie url do powłoki basha, /bin/bash, ja miełem powłokęe basha pod inną ścieżka. Zrobiłem dowiązanie symboliczne i jest OK.