Witam,
uczę się Railsa z książki “Agile. Programowanie w Rails” i w jednym z pierwszych rozdziałów jest przykład zastosowania rusztowań:
scaffold :product
Gdy za pierwszym razem odpaliłem ten kod, wywaliło błąd o braku pluginu scaffold, zainstalowałem go, a teraz widzę błąd z metodą paginate. Próbowałem zainstalować classic_pagination stąd - svn://errtheblog.com/svn/plugins/classic_pagination ale svn nie odpowiada. Jak rozwiązać ten problem, aby scaffold działało jak w książce?
[quote=szalik]Witam,
uczę się Railsa z książki “Agile. Programowanie w Rails” i w jednym z pierwszych rozdziałów jest przykład zastosowania rusztowań:
scaffold :product
Gdy za pierwszym razem odpaliłem ten kod, wywaliło błąd o braku pluginu scaffold, zainstalowałem go, a teraz widzę błąd z metodą paginate. Próbowałem zainstalować classic_pagination stąd - svn://errtheblog.com/svn/plugins/classic_pagination ale svn nie odpowiada. Jak rozwiązać ten problem, aby scaffold działało jak w książce?
Z góry dzięki i pozdrawiam,
Kamil[/quote]
Masz książkę do bardzo starej wersji railsów (1.2.6 pewnie). Spróbuj zacząć od rails guides: http://apohllo.pl/guides/index.html (polskie tłumaczenie, są tam też linki do aktualnej angielskiej wersji).
Bez przesady, z książki można w miarę normalnie korzystać. Sam ją mam i jest ok (wystarczy, że poczytasz o najważniejszych zmianach, jakie metody zostały zdeprecjonowane itp).
Co do scaffolda: już na 113 stronie jest opisany nowy sposób (ten przez script/generate scffaffold (…)), więc sobie powinienieś poradzić
Niestety, Szalik, krajobraz Railsów jest na razie tak szybkozmienny, że papierowe książki (z winy długości cyklu wydawniczego) po prostu są przestarzałe w momencie oddania przez autora do authoringu, już nie wspominając o druku
[quote=szalik]Ta i 117 zł poszło… ehhh Wiedziałem, że przejście z php na rubiego (rails) nie będzie łatwe ale nie sądziłem, że też nieefektywnie kosztowne.
Dzięki.[/quote]
Następnym razem będziesz wiedział, żeby najpierw zapytać na forum