Segmentation fault

Mam irytującego bug-a w aplikacji korzystającej z activerecord, qt4-ruby i mysql 5.1pod debianem squezze

środowisko:
aa@bb:~$ which ruby
/usr/bin/ruby
aa@bb:~$ which gem
/usr/bin/gem
aa@bb:~$ gem environment
RubyGems Environment:

• RUBYGEMS VERSION: 1.3.5
  • RUBY VERSION: 1.8.7 (2010-01-10 patchlevel 249) [x86_64-linux]
  • INSTALLATION DIRECTORY: /var/lib/gems/1.8
  • RUBY EXECUTABLE: /usr/bin/ruby1.8
  • EXECUTABLE DIRECTORY: /var/lib/gems/1.8/bin
  • RUBYGEMS PLATFORMS:
    • ruby
    • x86_64-linux
  • GEM PATHS:
    • /var/lib/gems/1.8
    • /home/szczupak7/.gem/ruby/1.8
  • GEM CONFIGURATION:
    • :update_sources => true
    • :verbose => true
    • :benchmark => false
    • :backtrace => false
    • :bulk_threshold => 1000
  • REMOTE SOURCES:

Objawia się to w ten sposób, że po, od kilku do klikunastu wyswietleń i zamknięć tego samego widgeta (z zawartością dowolnej tablicy do edycji), ruby wywala mi taki mniej więcej błąd :

/usr/lib/ruby/1.8/Qt/qtruby4.rb:2167: [BUG] Segmentation fault
ruby 1.8.7 (2010-01-10 patchlevel 249) [x86_64-linux]

przy czym linie w qtruby4.rb są bardzo róźne.
Kopałem w sieci ale żadnego lekarstwa nie znalazłem. Są tylko wzmianki o mysql w wersji 5.1, że niby na windzie krzaczy. Nie wiem czy na linuksie też jest ten efekt. Czy to może inny powód.
Może znajdzie się dobra dusza z jakąś pomocną radą?

Ok. Chyba wiem w czym tkwi problem. Ten sam widget tworzony statycznie a nie dynamicznie działa jak ta lala.
Pozostaje jeszcze dojść, co dolega wersji dynamicznej :slight_smile:

No to wygląda na bug w implementacji QTruby4. Jeśli mają jakiś bug-tracker, to zgłoś ten problem.

Mają bug-trackera, i nawet wpisy całkiem świeżutkie. Widać, że działa. A w moim przypadku chodziło o to, że napisałem parę klas, tworzących dynamicznie obiekty, dziedziczących z klas Qt4. A potem stworzyłem klasę która mi to odpalała i wyświetlała. Ta klasa dziedziczyła z Qt::Widget. Czyli wyświetlany obiekt opakowywałem jeszcze w dodatkowy widget. Teraz zamiast tego zrobiłem metodę, która robi mniej więcej to samo tylko bez tego dodatkowego widgetowego opakowania. I wszystko hula. Prawdopodobnie będzie mi ona potrzebna tylko w dwóch klasach, więc można przeżyć. Ale swoją drogą na razie nie bardzo rozumiem dlaczego poprzednia wersja się sypała. Może faktycznie trzeba by zgłosić, ale musiał bym wytestować tego buga na jakimś mniej pokręconym przykładzie:)