send_file encoding error

Witam :slight_smile:

Mam problem z send_file. Nie pomogły mi inne wątki, ani to co podpowiada google…

Mam funkcję ładowania plików przez paperclipa, przy każdym uploadowanym jest link do ściągnięcia, ale gdy ściągam, zwraca mi pusty plik, a w logach jest napisane

encoding error : output conversion failed due to conv error, bytes 0xFF 0xC3 0x98 0xC3 I/O error : encoder error
Tak wygląda akcja ściągania

[code]def download
foto = Foto.find(params[:foto_id])
url = “#{Rails.root.to_s}/public”+foto.object.url(:original,false)
logger.debug url #jak wklejam tą ścieżkę, to pokazuje plik dobrze

send_file(url,
  :filename     =>  foto.object_file_name,
  :type         =>  foto.object_content_type, 
  :disposition  =>  'attachment'
)

end[/code]
Probowałam dodawać #encoding: utf-8, ależadne zabiegi nie zadziałały

EDIT:
Problem nie występuje jak ściągam plik tekstowy, tylko obrazek

po co serwujesz pliki przez send_file z publica ?? Napisz jaki masz system operacyjn i na jakim serwerze to odpalasz.
Zobacz jeszcze czy nie dostarczas złęgo typa

send_file url, :type => 'image/jpeg'

tak swoją drogą to url powinien się nazywać jakoś chyba bardziej trafniej np. path, photo_path. Ogólnie to wszystko powinno wyglądać to troszeczkę inaczej ale nie o to pytasz.

Robię takie wygibasy, bo potrzebuję mieć link, który będzie powodował download pliku, a nie go otwierał. Googlałam, ale nie znalazłam lepszej metody. Jeśli taką znasz, to będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.
Jeśli chodzi o nazewnictwo, to jasne, w pierwotnej wersji nazwy były lepiej dobrane, ale po 500 próbie zmiany ładny zapis gdzieś zaginął.
Typ jest na pewno dobry, próbowałam go wypisywać, zapisywać na sztywno, ale nie w tym tkwi błąd.
Używam os x 10.7.4 i na wszelki wypadek odpalałam z webricka i passengera, ale za każdym razem jest ten sam błąd.

Znając moje szczęście to jest to jakaś pierdoła, która mianuje się ogólnym nigdzie nieopisanym błędem.

Zobacz http://support.microsoft.com/kb/260519

Dzięki za pomoc :slight_smile:

Finalnie problem został rozwiązany, a spowodowało go before_filtery inicjujące tiny mce. Wiedziałam, że to musi być coś spowodowanego wcześniejszymi ustawieniami. Dałam skip i wszystko się pięknie ściąga.