Witam,
pozwólcie, że na wstępnie trochę o sobie napiszę: jestem programistą .NET od ~5 lat, pracowałem w projektach webowych (w tym też ASP.NET MVC), klasy enterprise i desktopowych. O jakiegoś czasu przymierzam się do przesiadki ( w domowych projektach ) na Ruby On Rails…
ale tu mam kilka pytań:
-
Ostatnio bardzo zainteresował mnie temat noSQL, w szczególności baza danych neo4j oraz MongoDB. Do tej ostatniej znalazłem odpowiedniego mappera i myślę, że nie powinienem mieć z nią problemów. Natomiast do neo4j istnieje ‘binding’ tylko pod jruby`iego. Chciałbym zatem zapytać o kompatybilność tego JRUBY z Railsami 3 i innymi frameworkami ( rspec, cucumber itp.)
-
Czy jesteście zadowoleni z ActiveRecord czy raczej wolicie DataMappera ?
-
Jak ma się sprawa IoC w Railsach i czy to ma wogóle jakiś sens ?
-
czy tworzycie bardziej rozbudowaną warstwę modelu czy też wrzucacie logikę biznesową do kontrolerów ?
-
Aha, i jescze chciałbym zapytać od czego zacząć. Sprawdziłem takie strony jak,rails casts, rails envy, peepcode… czy jest coś jeszcze ciekawego w sieci ?
-
Postawiłem sobie na wirtualnej maszynie takie oto środowisko developerskie zbudowane z Suse Linux, RubyMine oraz Git. Czy potrzebuje czegoś jeszcze ?
p.s. IronRuby odpada bo nie jest to język wspierany przez visual studio.
Pozdrawiam